Kamperende ouders vragen online inschrijvingssysteem

TEMSE-VELLE/TIELRODE – Afgelopen weekend kampeerden buurtbewoners in Velle en Tielrode drie nachten en twee dagen om hun kind ingeschreven te krijgen in de lokale Vrije Basisschool. De ouders pleiten ervoor om net als in Sint-Niklaas een systeem in te voeren waarbij online kan worden ingeschreven.

Vrijdagavond ging Angelique Vigar een kijkje nemen aan de vrije basisschool in het Temsese gehucht Velle. Dat was meteen de start van een onverwacht kampeerweekend. “Ik wil graag mijn dochtertje van bijna twee hier inschrijven. We wonen op slechts twee minuten van de school. Ik hoorde dat er nog twintig plaatsen beschikbaar waren maar dat er veertig geïnteresseerden zijn. Maar één kans op de twee dus. Ik wist niet zeker wanneer de inschrijvingen begonnen, dus kwam ik vrijdag om 19 uur al even kijken. Even later kwam er nog een mama. En tegen 21 uur stonden we er al met z’n twaalven”, vertelt Angelique.

Lange dagen

“Het was niet mijn bedoeling te kamperen maar er zat niets anders op. Het zijn lange dagen en het weer zat niet altijd mee. Ik heb in allerijl familie opgetrommeld zodat we elkaar kunnen aflossen”, aldus Angelique, voor wie de inspanning wel loont. “De school zorgde voor een lijst waarop we onze namen konden invullen, in volgorde van aankomst. We kregen de belofte dat ze deze lijst volgen, wanneer de inschrijvingen maandagochtend starten. Ik was hier eerst, dus normaal is het in orde”, klinkt het opgelucht bij Angelique. Aan de school in Tielrode, waar de eerste kampeerders zaterdag rond 18 uur arriveerden en er tegen zondagmiddag veertien kamperende families zaten, werd dezelfde werkwijze gevolgd.

Eén constante opmerking is er bij de kamperende ouders in Velle en Tielrode: “We doen dit louter omdat we niet anders kunnen. Maar het blijft toch raar dat je moet kamperen om je kind in de eigen buurt naar school te laten gaan. Het is elk jaar hetzelfde. De gemeente Temse zou het voorbeeld van Sint-Niklaas moeten volgen. Daar hebben ze een nieuwe manier van inschrijven, die veel eerlijker is”, vinden verschillende ouders.

Sinds dit schooljaar kunnen ouders hun kinderen in Sint-Niklaas tussen 1 en 31 maart online inschrijven. Het tijdstip van aanmelden maakt binnen die periode niet uit. Ouders geven de top drie op van scholen van hun keuze. Als de capaciteit van een school te klein is, wordt een geografische selectie gemaakt. Kinderen voor wie de afstand tot de school het kortst is, op basis van het opgegeven woon- of werkadres van de ouders, krijgen eerst een plaats. Dat moet garanderen dat kinderen in hun buurt naar school kunnen gaan.

Aan de basisschool in Tielrode waren ze zondagnamiddag met 14 kamperende ouders

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *