Karl Meersman maakt portretten met cliënten psychiatrisch centrum

TEMSE/SINT-NIKLAAS –  Kunstenaar Karl Meersman ging zes maanden lang aan de slag met de cliënten van Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus uit Sint-Niklaas. Ze maakten samen tachtig portretten in klei, opgestapeld in kubussen van plexiglas. ‘Woontoren van Babel’is te zien in Temse.

“Ik ben gaan inzien dat we allemaal kwetsbaar zijn”
Karl Meersman

De ‘Woontoren van Babel’ in gallerij Wilford X (foto: Marie Baeten)

In het kader van het project Waanzinnige Grenzen loopt nog tot september een expo in Wilford X, de galerij aan de Temsese kaai waarin ook restaurant Wilford T gevestigd is. Er werd met Woontoren van Babel een opmerkelijke installatie toegevoegd, die zichtbaar de grenzen tussen gek en geniaal sloopt.

“We maakten samen tachtig portretten in klei. Een dertigtal werken zijn van mijn hand, de andere van de cliënten. Het is niet te zien welk werk van wie is. En dat is net de bedoeling, want we moeten niet in hokjes denken”, meent Karl Meersman.

Iedereen kwetsbaar

“Het geheel doet aan een woonblok denken, waar de bewoners elkaar niet kennen en vereenzamen. Net zoals we zelf te vaak grenzen trekken tussen onszelf – die we normaal vinden – en de kwetsbare andere – die we abnormaal vinden. Zes maanden lang werken met mensen die psychisch kwetsbaar zijn, heeft mij als mens veranderd. Ik kwam er zelfs een vriend van vroeger tegen. Ik ben gaan inzien dat we allemaal kwetsbaar zijn en blaas sindsdien minder hoog van de toren. Van vandaag op morgen kan de veer springen bij iedereen.”

Ongebreidelde pretentie

Arnold is één van de cliënten die meewerkten aan het project. “Van mij staan er twee werken in de Toren. Karl is een toffe gast om mee samen te werken. Geen stress, gewoon met de kunst bezig zijn, heel leuk”, prijst Arnold.

Psychiater en auteur Dirk De Wachter wees bij de voorstelling van het project op het belang van de Woontoren van Babel, aan de hand van de afbeeldingen van de Bijbelse Toren van Babel en de befaamde Trump Tower van de Amerikaanse president in New York.

“In de Toren van Babel verstonden de mensen elkaar niet meer. We zitten nu opnieuw in een sfeer van ongebreidelde pretentie. Zelf zijn we superieur, de anderen zijn minderwaardig, minder waardig. De oplossing? Mensen recht in het gelaat kijken. Een gezicht spreekt, elk gelaat is uniek. Het geeft inspiratie en bezieling. En dat zie je ook in de portretten die Karl Meersman en de cliënten van Hiëronymus maakten”, toonde Dirk De Wachter.
(Bron: HN-GVA/Guy Van Vliet)

 

Praktische info: de tentoonstelling is nog te bekijken tot 9 september elke dag van 12 tot 15u. en van 19u. tot 23u. (behalve op zondag, maandag en zaterdagmiddag). Wilfordkaai 10, Temse.

www.wilfordx.be

Karl Meersman voor het kunstwerk (foto: Marie Baert)

Een gedachte over “Karl Meersman maakt portretten met cliënten psychiatrisch centrum”

  1. Karl, Wat jij doet overtreft alle snob-madammekes .Ensor zou dit heel sterk
    waarderen .het is zoals het is. L4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *