“We zullen vooral het sociale contact missen”

Binnenkort twee warme bakkers minder in het centrum van Temse: De Baer en Bredael sluiten de deuren
TEMSE – Bakker Jackie De Baer en zijn vrouw Greet De Cock sluiten eind deze maand hun bakkerij in de Kasteelstraat. Het koppel gaat op pensioen en heeft geen opvolging. Ook bakkerij Bredael sluit binnenkort, het pand staat al een tijdje te koop.

“Voor onze speculoos komen ze vanuit Brussel, en sommige klanten sloegen voor ze op reis gingen nog snel een voorraad in” Jackie De Baer

67 jaar geleden, in 1950, werd Bakkerij De Baer geopend door de ouders van Jackie. Een jaar later werd hij in de bakkerij geboren, en toen hij veertien jaar was ­begon hij mee te helpen in de zaak. Ook Jackie’s zus Jeanine hielp mee in de bakkerij tot september dit jaar. In 1980 nam ­Jackie de zaak over en in 1990 leerde hij tijdens een van zijn broodleveringen zijn vrouw Greet kennen. Ze kwam mee helpen in de bakkerij en het koppel trouwde drie jaar later. “Tot vandaag breng ik bij zo’n 150 mensen brood aan huis, en op zondagvoormiddag rijden we met twee auto’s rond om koffiekoeken en pistolets te ­leveren”, vertelt Jackie. “Ik ben ­elke dag van drie uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds in de weer. Je raakt dat gewoon, maar de laatste jaren begin ik die lange ­dagen toch steeds meer te voelen.”

Steeds minder warme bakkers

30 oktober is de laatste dag waarop Jackie en Greet de typische Temsese vla, speculoos en ambachtelijk gebakken brood verkopen. “Voor

de speculoos komen ze van Brussel naar hier, en we hebben klanten die voor ze op reis gingen naar Canada of Noor­wegen nog snel een voorraad kwamen inslaan”, lacht Greet.

Jackie’s vader was dan weer verantwoordelijk voor het invoeren van worstenbroodjes op Verloren Maandag in Temse, nog altijd een van de topdagen in het jaar.

Het koppel merkt wel dat er steeds minder warme bakkers overblijven. Wat verderop staat het pand van bakkerij Bredael op de Markt al even te koop. Het ­bakkerskoppel wil naar het ­buitenland verhuizen en zoekt een overnemer voor de zaak. “Er verdwijnen bakkers, maar er ­komen er geen bij”, vindt Greet. “In Temse zijn er nu nog zo’n zes warme bakkers. Het wordt ook steeds moeilijker om te concurreren met de grootwarenhuizen. Onze prijzen zijn al bijna tien jaar lang onveranderd gebleven, terwijl boter en eieren op korte tijd veel duurder zijn geworden. Het is moeilijk om die prijsstijgingen door te rekenen, want we zijn nu al duurder dan de supermarkt.”

Desondanks kijkt het koppel ­tevreden terug op de periode in de bakkerij. “We zullen de eerste dagen na de sluiting nog wel onze bezigheid hebben met het leeg­halen en opruimen van het pand. Daarna zullen we vooral het ­sociale contact met de vele trouwe klanten missen.”

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

Jackie en Greet zullen vooral het sociale contact met de vele trouwe klanten missen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *