Oude begraafplaats van Steendorp wordt omgevormd tot buurtparkje

TEMSE/STEENDORP – Gemeenteraadslid Wim Van Rossen (Open VLD) breekt al jaren een lans voor een grondige aanpak van het oude kerkhof van Steendorp in de Kerkhofstraat. Ondertussen zou het schepencollege beslist hebben om de begraafplaats om te vormen tot een groene oase.

Het is al jaren een oud zeer. Heel wat graven op de oude begraafplaats van Steendorp zijn in abominabele staat. Daarom moet de site dringend onder handen genomen worden.

“Er komen wel nog mensen langs op het oude kerkhof van Steendorp maar het bezoekersaantal gaat jaar na jaar achteruit.”, stelde oppositieraadslid Wim Van Rossen (Open VLD), zelf geboren en getogen Steendorpenaar, tijdens de gemeenteraad van september. “Er zijn dan ook al heel wat graven die het begeven hebben.

Twee jaar geleden bracht Van Rossen het punt al eens op de gemeenteraad.

Herinnering
“Ik was dan ook verheugd toen ik onlangs vernam dat men aanpassingswerken ging uitvoeren op de oude begraafplaats om de site om te vormen tot een groene oase waar bezoekers tot rust komen. En dat ligt in de lijn van wat ik toen had voorgesteld”, aldus het gemeenteraadslid. “Daarom ben ik benieuwd wat die aanpassingswerken concreet inhouden, wanneer de werken zullen afgerond zijn en wat men daar eigenlijk wil realiseren. Men zou eventueel ook een gedenkzuil kunnen oprichten met daarop de namen van de overledenen van de graven die zouden verwijderd worden. Zodat er toch nog een herinnering blijft aan degene die daar hun laatste rustplaats vonden.”

“De eerste voorbereidende werken op het oude kerkhof zijn ondertussen gestart”, antwoordde plaatsvervangend burgemeester Hugo Maes (CD&V). “Het is een team van de Wase Werkplaats dat in opdracht van het gemeentebestuur het grootste gedeelte van de werken zal uitvoeren.”

Het groenonderhoud dat de Wase Werkplaats op diverse percelen in de gemeente toegewezen kreeg, blijft evenwel een prioriteit.

(Lees verder onder de advertentie)

Respect 
“Wat zullen de aanpassingswerken concreet inhouden? Wel tussen de zerken en op de hoofdpaden blijft de grindbedekking behouden”, aldus Hugo Maes. “De zijlanen worden omgevormd tot graspaden, dat is makkelijker in onderhoud en natuurlijker. Men is ondertussen begonnen met het afbreken van zwaar beschadigde zerken en worden er kleine herstellingen uitgevoerd. Tijdens het komende plantseizoen zullen bomen en heesters worden aangeplant. Her en der worden zitbanken geplaatst en na restauratie worden de kapelletjes van de Wegom op het kerkhof geplaatst.”

Verder zal men ook ingroenen op de plaatsen die vrijkomen en de muren met respect voor het oorspronkelijke concept en grondplan.

Gedenkmuur
“Het einddoel is het realiseren van een mooi buurtpark met respect voor het funeraal erfgoed en de individuele graven zodat het kerkhof zijn verhaal kan blijven vertellen”, stelt Maes. “We streven er wel naar om zoveel mogelijk graven te behouden. Enkel de graven waar de concessie verlopen is of die zwaar beschadigd zijn, zouden verwijderd worden. Momenteel zijn dat er een twintigtal. Er komt trouwens ook een gedenkmuur waar de namen van de overledenen van de verwijderde zerken op vermeld worden”.

Gemeenteraadslid Wim Van Rossen breekt al jaren een lans voor de toekomst van de oude begraafplaats in Steendorp (foto: (C) Marcel Vermeulen)

 

Een gedachte over “Oude begraafplaats van Steendorp wordt omgevormd tot buurtparkje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *