Grote brandweeroefening aan Vita Scheldebad

TEMSE – De test van de gloednieuwe zwemkom van het toekomstige Vita Scheldebad was voor de brandweer de ideale gelegenheid voor een grootscheepse oefening met een industriële waterpomp. Daarbij werden honderdduizenden liter water het park ingepompt.

Een jaar voor de opening stond het nieuwe Vita Scheldebad deze week voor een dubbele cruciale test. In de eerste plaats was het uitkijken naar de nieuwe zwemkom, die intussen al geplaatst is. Die werd twee weken geleden gevuld, om te zien of de kom het water houdt.

Dat water moet nu weer weg en dat komt heel gelegen voor de brandweer. Die keek al langer uit naar een mogelijkheid om de grote pompwagen te testen. Donderdagavond werd het zwembad dan ook plots omringd door een groot aantal brandweerwagens.

Industriële pomp

“We houden een grote wateroefening, met een industriële waterpomp die 4.000 liter water per minuut kan spuiten”, zegt brandweerofficier Peter Maris. “We krijgen de unieke gelegenheid om de pompen op volle kracht te laten werken met proper water uit het zwembad. We simuleren een grote industriebrand die we blussen door zo veel mogelijk water op het vuur te gooien.”

“In Temse beschikken we sinds twee jaar over een heel zwaar toestel maar dat konden we nog nooit voluit testen”, zo gaat Maris verder. “Met vuil water testen kan niet, en zoveel kraantjeswater gebruiken zou niet verantwoord zijn. De test van het nieuwe zwembad was voor ons dus een ideale gelegenheid.”

Twee miljoen liter

De zwemkuip werd gevuld met twee miljoen liter water, om te testen of er geen lekken waren. Dat bleek gelukkig niet het geval. Die twee miljoen water moest er zo snel mogelijk weer uit, zodat verder gewerkt kon worden. “Dat gebeurde via de test van onze pompwagen”, zegt de brandweerofficier nog. “Een geslaagde test want we pompten tot meer dan 4.000 liter.”

Het park vaart er ook wel bij. “De bomen snakken nog steeds naar water en dat krijgen ze nu in overvloed”, klonk het.

De werken gaan nu verder om het Scheldebad klaar te hebben tegen de zomer van 2018.

Bron: HN/GVA – GVH

Met de brandweeroefening werd de kuip van het in opbouw zijnde zwembad leeg gepompt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *