Techno tussen honderdjarige eiken

TIELRODE – Vandaag zaterdag 15 juli vindt de eerste editie van het Tone Festival plaats, een kleinschalig techno-evenement in het arboretum van de Durmetuin. De organisatie hoopt de prachtige tuin zo bekend te maken bij een nieuwe generatie Tielrodenaars.

Respect

Kleinschalige festivals duiken op de meest feeërieke locaties op en ook in de Durmetuin zul je zaterdag kunnen dansen in een prachtige setting. “Laat andere festivals maar uitbreiden en hekken zetten op akkers: wij gaan voor de totaalbeleving op een sfeervolle plaats”, zegt medeorganisator Pieter Van Haegenbergh.

In nauw overleg met tuinbeheerder Christian Wittebroodt, wiens vader de tuin in 1924 aanlegde, werd bekeken hoe het festival in de tuin kon worden geïntegreerd. “We houden het bewust kleinschalig”, legt Pieter uit. “Er worden maximum vijfhonderd mensen toegelaten en zeventig procent van onze tickets zijn al de deur uit. Er is een festivalzone in de tuin afgezet en we rekenen erop dat onze bezoekers respect hebben voor de omgeving. Voor sigarettenpeuken en ander afval hebben we speciale vuilzakken en bekers kunnen ingezameld worden voor gratis consumpties. Zo hopen we de tuin in even goede staat als nu achter te laten.”

De organisatoren speelden al jaren met het idee om iets in de tuin te organiseren. “We kwamen vroeger spelen in de tuin en werden dan weggejaagd door Christian”, herinnert Pieter zich. “Toen we een locatie zochten voor ons festival, hebben we weer contact met hem opgenomen, deze keer in een iets betere verstandhouding”, lacht hij.

De ondertussen 78-jarige Christian is blij dat een nieuwe generatie zo de Durmetuin leert kennen. “Het is een prachtig park met 130 eiken uit heel de wereld. Er worden hier af en toe wel expo’s gegeven, maar met dit festival leert een heel nieuw publiek de tuin kennen.”

Onzeker voortbestaan

Of het festival volgend jaar kan terugkeren, hangt af van de bestemming die het park krijgt. “De grond was oorspronkelijk bouwgrond, maar is in 2013 via een bestemmingswijziging groenzone geworden”, weet Christian. “Sindsdien zijn er echter geen vorderingen in het dossier en in 2019 eindigt mijn pacht op de tuin. De kans bestaat dus dat de eigenaars dan alsnog willen bouwen op de tuin. Ik heb onlangs het college nog een brief geschreven met de vraag om de zaak uit te klaren, maar dat moest er nog eens over nadenken. Daarom is het goed dat ook de jeugd nu van het bestaan van deze tuin weet en mee kan ijveren voor het voortbestaan. Hoe meer mooie evenementen hier georganiseerd worden, hoe beter.”

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *