“We hebben de helft minder verkocht dan anders”

Gemor om verplaatste markt
Zowat de helft van de marktkramers blijft weg
TEMSE – Zowat de helft van de marktkramers bleef vrijdag 2 juni weg van de wekelijkse markt. Oorzaak van het ongenoegen was de verhuis naar de Volksplaats, omdat de kramen van de sinksenfoor aan de kerk staan.

”We komen elke week naar de markt, maar nu waren drie van onze kramen er helemaal niet.”

Voor de marktkramers was de verplaatste markt een onaangename verrassing, omdat eerder was beloofd dat ze voor de sinksenkermis niet zouden moeten verhuizen. De kermiskramen zouden namelijk pas vrijdagnamiddag na afloop van de wekelijkse markt opgesteld worden. Op die beslissing werd echter teruggekomen, zodat de markt gisteren alsnog moest verhuizen naar de Volksplaats. Uit protest bleef zowat de helft van de marktkramers weg. Wie wel kwam, kon al evenmin zijn ongenoegen verbergen. “We halen slechts de helft van wat we normaal verkopen”, klonk het bij groenten- en fruithandel Erik en Danny. “Door de verhuizing komt er minder volk en er zijn geen cafés of toiletten in de buurt. Het gevolg is dat er veel minder kramen zijn. Er is vandaag zelfs geen enkele beenhouwer. Het is moeilijk te begrijpen dat de markt weg moet voor een foor die pas zaterdag opent. Waarom kunnen de foorkramers niet opstellen als de markt is afgelopen?”

Ook voor de klanten was het zoeken. “We komen elke week naar de markt, maar vandaag zijn drie of vier van de kramen die we normaal bezoeken er niet. Naar ons groenten- en fruitkraam moesten we even zoeken. Het is altijd beter als dit gewoon op de markt plaatsvindt, daar is ook meer horeca”, vonden de zussen Annie en Rachel Van Hul.

Toch toonden sommige marktkramers ook begrip. “De foorkramers moeten ook hun boterham verdienen. En uiteindelijk moeten we maar een keer of twee per jaar verplaatsen”, suste Marie Thielemans van bakker Loccus.

Schepen Franky De Graeve (CD&V) snapte de klachten. “Ik heb zelf ook nog op de markt gestaan. Het bleek praktisch te moeilijk voor de foorkramers om later op te stellen, vandaar dat we beslisten om de vrijdagse markt toch te verplaatsen. Ik besef dat de marktkramers hierdoor minder klanten hebben. Aan de andere kant zitten de tearooms in de buurt van de Volksplaats nu wel vol. En er zijn immers maar twee verplaatste markten per jaar. We zullen in elk geval een evaluatie van deze verplaatste markt maken.”

Bron: HN-GVA/Guy Van Vliet

Rachel en Annie bij hun vertouwde groentekramers op de minder drukke markt (foto) GVV)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *