Kousenman’ Erwin neemt na 50 jaar afscheid van markt

TEMSE – Erwin De Meirleir, in de volksmond ook bekend als ‘Kouske’ of De kousenman’, nam vrijdag 2 juni na vijftig jaar afscheid als marktkramer.

Met de pensionering van Erwin De Meirleir verliezen de wekelijkse markten van Temse, Beveren en Sint-Niklaas één van de meest vertrouwde figuren. “Mijn vader trok begin jaren 1950 naar de markten om textiel te verkopen. Als kind ging ik toen al af en toe mee. In 1968 behaalde ik mijn diploma als elektricien, vooral dankzij de hulp van mijn klasgenoten. Na twee maanden werd me al duidelijk dat ik de onhandigste elektricien ooit was. Daarom ging ik terug naar de markt en kreeg ik de smaak te pakken”, blikt Erwin terug.

Ook auteur en fotograaf

“Na mijn huwelijk met mijn echtgenote Rita begon ik een kraam met kousen en paraplu’s. Later had ik ook een winkel in de Kasteelstraat, maar die is enkele jaren geleden verkocht. Ik sta bijna vijftig jaar op de markt. Het is mooi geweest”, aldus Erwin die de markt zag evolueren. “De mode is veranderd: de vraag naar kousen en panty’s is verminderd. En waar ik vroeger op een regendag met gemak tien dure paraplu’s verkocht, zijn dat er nu geen tien goedkope”, zegt Erwin die ook veel over de markt schreef.

Zo is hij coauteur van een boek over de Wase markten, dat in 1968 verscheen. Ook al is hij met pensioen, hij zal zeker nog naar de markten terugkeren. “Ik deed al mijn inkopen op de markt en ik blijf dat doen. Ik heb een passie voor de markt. We gaan vaak naar zee en ook daar ga ik heel vaak markten bezoeken.”

Erwin blijft ook actief als fotograaf. Hij is de huisfotograaf van de gemeente Temse en heeft samen met zijn broer de website Temse in Beeld. Bij zijn afscheid gisteren werd hij gehuldigd door het gemeentebestuur.

Bron: HN-GVA/Guy Van Hoeylandt

Meer foto’s, klik hier

Het bijna volledige schepencollege samen met OCMW-voorzitter Werner Maerevoet en gewezen marktleider Albert De Ryck namen adscheid van Erwin De Meirleir

 

Een gedachte over “Kousenman’ Erwin neemt na 50 jaar afscheid van markt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *