Familie De Cock laten oude brouwerij opnieuw tot leven komen

Nieuwe brouwerij in centrum van Tielrode zal ook gastenkamers huisvesten

TEMSE/TIELRODE – Vanaf de lente van volgend jaar zal er in Tielrode opnieuw bier gebrouwen worden. De familie De Cock uit Sint-Niklaas kocht vorig jaar de site van de voormalige brouwerij Verbeeck – Back aan de Antwerpse Steenweg. De brouwerij zal voortaan door het leven gaan als brouwerij VBDCK. Het gemeentebestuur van Temse wil mee op de kar springen en de gloednieuwe brouwerij uitspelen als toeristische trekpleister.

dsc_0335
Mede-zaakvoerder Philippe De Cock

“De voormalige brouwersfamilie Verbeeck-Back schreef hie honderd jaar een mooie verhaal”, aldus Philippe De CocK. “Dat wilden we niet laten verloren gaan en daarom kleefden we er onze naam achter”.

De oude brouwerij sloot de deuren in 1966. Vijftig jaar later komt er dus opnieuw brouwersactiviteit in het Durmedorp.
de nieuwe brouwersfamilie De Cock wil op site verschillende bieren gaat brouwen, waaronder het bekende Tielroodse bier Kerel. Dit niet enkel voor lokale verkoop. De bieren zullen ook wereldwijd uitgevoerd worden.

Woensdag werd onder aanwezigheid van tientallen genodigden het brouwhuis geinstalleerd.
Deze werd vanaf een vrachtwagen aan de straatkant met een grote kraan over het gebouw gehesen, om vervolgens langs een open ruimte in het dak op de juiste plaats gezet te worden.
“Het brouwhuis is het hart van onze brouwerij”, weet De Cock. “Zonder het brouwhuis zijn we niks.”

Momenteel zijn nog tal van ruwbouwwerken bezig op de site maar met de installatie van het brouwhuis is een grote stap gezet naar de ultieme realisatie van de brouwerij.

dsc_0371
Onder aanwezigheid van tientallen gasten werd het brouwhuis, het hart van de brouwerij, met een grote kraan op de juiste plaats gezet.

“begin november komt de Duitse firma waar we de installatie aankochten alles op punt zetten, waarna begin december de installatie getest wordt. Zodat we normaal gezien rond 20 december de eerste keer kunnen brouwen. Dan zouden we eind januari de eerste brouwsels hebben. Eigenlijk zouden we rond Valentijn bier kunnen verkopen.”

In de lente van volgend jaar zou dan alles afgewerkt zijn.

Op de site zal ook een proeverij gehuisvest zijn.

“We zullen hier gasten kunnen ontvangen, ze laten proeven en de brouwerij bezoeken”, schetst De Cock. “Daarnaast zullen we ook nog acht gastenkamers hebben. Die komen voornamelijk in de woning aan de straatkant , maar ook één speciale kamer boven de brouwerij, in het oude brouwgedeelte. De kamer zal gerealiseerd worden boven op het koelschip. Dat hangt hier nog maar is al honderd jaar niet meer gebruikt. Daar gaan we dus een gastenkamer maken. Waarbij het bad in de kamer een oude brouwketel zal zijn. Echte bierfreaks kunnen dus in de brouwerij logeren.”

Het logement is echt wel bedoeld voor echte bierliefhebbers.

“Bezoekers kunnen de brouwerij bezoeken en als men blijft logeren, In elke kamer zal een grote koelkast staan volgestouwd met bier”, aldus Philippe De Cock. “Dat zal men allemaal mogen leeg drinken. Het zal in de prijs inbegrepen zijn. Niet zoals in de meeste hotels waar men 5 euro betaald voor een klein flesje drank uit de mini-bar. De gasten die hier verblijven moet zich goed voelen.”
De gemeente wil de site ook uitspelen als toeristische trekpleister.

“Voor ons als gemeentebestuur betekent het een extra toeristische troef”, klinkt het bij burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “De brouwerij Verbeeck was een echt visitekaartje van Tielrode. “En nu dat visitekaartje opnieuw tot leven komt gaan we dat optimaal uitspelen.”

De afgewerkte site zal begin april 2017 voorgesteld worden aan de Tielrodenaars. Daarna zullen ook de inwoners uit de rest van groot-Temse kennis kunnen maken met de gloednieuwe brouwerij.

Meer foto’s, klik hier

Info: www.vbdck.be 

dsc_0399
Familie De Cock (rechts) met genodigden

www.vbdck.be

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *