Laatste reüniewedstrijd van Steendoodtrappers

TEMSE-VELLE – Op zondag 14 augustus vindt de 30ste en laatste reüniewedstrijd van De Steendoodtrappers plaats, een wedstrijd waaraan enkel leden van het wielergezelschap De Steendoodtrappers kunnen deelnemen. De organisatoren grijpen dit paarlen jubileum aan om in schoonheid te eindigen.

De wedstrijd is geschoeid op de klassieke leest. Vertrek (14.30 u.) en aankomst in de Veldstraat (nr. 365 t.h.v. houthandel Verhofstede). De deelnemers rijden verplicht 2 ronden achter de wagen. Daarna begint de eigenlijke koers, die 6 ronden (30 km) omvat.
Roger Hoof, die al 13 maal triomfeerde en onbedreigd de algemene rangschikking aanvoert, zal niet van de partij zijn. Een zwaar ongeval (met de fiets) in Nederland in juni heeft hem maandenlang op non-actief gesteld. Daardoor belooft de koers een open strijd te worden. Wordt het een duel tussen Roger Hoofs grote rivalen Wim Lagae en Rudy Coppens? Of zorgen anderen voor een verrassing?
Alle Steendoodtrappers (1975-1977 resp. 1987-2016) zijn welkom!

De Steendoodtrappers gingen in 1975 van start op initiatief van Luc De Ryck en Patrick Michiels. Tussen 1975 en 1977 betwistten zij wekelijks in de lente en de zomer een wielerwedstrijd op het circuit tussen de viaducten van de Steendonkstraat (Velle) en de Perstraat/Heirstraat (Haasdonk resp. Bazel). De wedstrijden waren ‘koerskes-onder-elkaar’ en hadden geen officieel karakter. In 1977 werden zij dan ook door overheid stilgelegd.
Na een windstilte van 10 jaar werd in 1987 gestart met een jaarlijkse reüniewedstrijd, voortaan wel officieel met vergunning.
In totaal hebben meer dan 100 ‘coureurs’ aan de wedstrijden deelgenomen. De jongste jaren beperkte het aantal deelnemers zich tot ca. 25.
De reüniewedstrijden zijn onafgebroken georganiseerd door het trio Luc De Ryck, Jef Vermeiren en Erik Westerlinck.
Sinds 2006 maakt de wedstrijd deel uit van het programma van Velle-kermis en vindt de koers plaats op de Velle, met als parcours: Veldstraat (nr. 365), Steendonkstraat, Viaduct, Korte Landmolenstraat, Elsstraat-Zuid, Rupelmondestraat, Veldstraat (nr. 365).

Eén renner nam aan alle reüniewedstrijden deel: Jef Vermeiren (29), gevolgd door Erik Westerlinck (28) en Ludo Vingerhoeds (27).
Roger Van Hoye is het oudste lid: hij is 73, Gian Van haute is de jongste: 35.
Er vond ooit maar één keer een massasprint plaats voor de overwinning. De zege ging naar de beste sprinter van het gezelschap: Dirk Batens.
De algemene rangschikking na 29 wedstrijden: 1. Roger Hoof (337 punten) 2. Rudy Coppens (271) 3. Wim Lagae (218) 4. Walter Pyl (209) 5. Dirk Batens (174).
Roger Hoof won het grootste aantal wedstrijden: 13, gevolgd door Rudy Coppens (4) en Wim Lagae (3). Roger kan er ingevolge een ongeval niet bij zijn op zondag 14 augustus, maar hij schenkt een beker aan alle deelnemers.

Steendoodtrappers 1976
De Steendoodtrappers anno 1976

Een gedachte over “Laatste reüniewedstrijd van Steendoodtrappers”

  1. Het einde van legendarische wielerwedstrijden…
    Hoeveel koersen mijn papa ook reed op een jaar, de Steendoodtrappers vond ik altijd een hoogtepunt. Niet enkel omdat hij vaak won maar ook voor de sfeer, het weerzien en ongelooflijk leuke prijsuitreikingen…

    Ik kijk al uit naar de eerste reuinie wedstrijd ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *