Expo ‘Oude wenskaarten doorheen het jaar’, tot 1 mei in het Gemeentemuseum

Oudste wenskaart dateert uit 1896
Van zaterdag 2 april tot zondag 1 mei loopt in het Gemeentemuseum de tentoonstelling ‘Oude wenskaarten doorheen het jaar’, een selectie die de jaren 1894-1955 bestrijkt uit de verzameling van Jan Eeckelaert.
Wenskaart_Gemeentemuseum_1896
De oudste wenskaart in de collectie van Jan Eeckelaert dateert uit 1896

Schitterende collectie
“Verzamelen is een virus, als het ware een ongeneeslijke ziekte waar we ons vroeg of laat in meer of mindere mate aan overgeven”, aldus burgemeester Luc de Ryck (CD&V) ” Het is ook typisch voor verzamelaars, men is er zeer gehecht aan en men kan er geen afstand van doen. Zoals alles wat te maken heeft met cultuur vertellen de wenskaarten, die hier tentoongesteld worden, de evolutie van de mens. De tentoonstelling is dan ook een schitterende collectie naar vorm en inhoud”.

Jan Eeckelaert (62) bouwde een succesrijke loopbaan uit in het bankwezen. Hij is in Temse vooral bekend als bestuurslid van de Culturele Vereniging Spirit en Toerisme Temse. Minder bekend is dat hij een verwoed verzamelaar is. Hij koestert meerdere collecties (bid-, communie-, geboorte- en andere kaartjes, strips, publicaties over Temse…), maar onder zijn collecties nemen zijn oude wenskaarten (tot 1955) een plaats apart in. Hij heeft er meer dan 22.000. De oudste dateert van 1896. De wenskaarten zijn divers van boodschap: echte wensen, herinneringen, liefdesbetuigingen, complimenten…

Jan maakte via een tante kennis met het medium. Het fascineerde hem en voor hij het goed en wel besefte, was hij – van in 1985 – een fervent verzamelaar geworden. Sindsdien heeft hij systematisch zijn collectie uitgebreid via bezoeken aan verzamelbeurzen en curiosawinkels, en natuurlijk ook dankzij internet.

Historiek wenskaart
De eerste wenskaart (zoals wij ze kennen) verscheen in Londen in 1843. Het fenomeen verwierf in de daaropvolgende decennia grote populariteit in Amerika, van waaruit de kaart haar internationale successtory begon.

Aanvankelijk waren de kaarten luxueus en duur, enkel in het bereik van de elite. Dankzij de technologische ontwikkelingen van het drukproces en de introductie van de postbezorging evolueerde ze van een dure, handgemaakte kaart tot een populair en betaalbaar middel voor persoonlijke communicatie.

De explosieve groei in de elektronische technologie eind jaren 1990 en een snel groeiende groep internetgebruikers zorgden voor de komst van de e-card.

Wenskaarten overspannen een grote actieradius: Kerst en Nieuwjaar, valentijn, moeder- en vaderdag, Pasen, geboorte, huwelijk, beterschap, felicitaties, jubilea, uitnodigingen…

Intussen zijn heel wat van deze kaarten vervangen door e-mail, virtuele kaarten, chatsessies… Maar: een persoonlijke, handgeschreven en met de post verstuurde kaart heeft nog altijd een meerwaarde en wordt door de bestemmeling het meest gewaardeerd.

Voordracht
Op woensdag 13 april houdt Trees Demeulemeester (Deinze), experte in oude wenskaarten, op het gemeentehuis (Markt) een voordracht rond het thema. Zij is de auteur van het standaardwerk ‘Warme wensen voor de koudste dagen’. Aanvang: 20 u. De toegang is gratis. Iedereen welkom!

De expo is elke zaterdag en zondag (t/m zondag 1 mei) vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., op zondag ook van 10 tot 12 u in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16.

Expo_Wenskaarten_Gemeentemuseum_2016
Exposant Jan Eeckelaert samen met burgemeester Luc De Ryck, leden van het schepencollege en de gemeenteraad, de gemeentesecretaris en leden van culturele vereniging Spirit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *