Grootste Wase bierfestival in openlucht houdt zevende editie op Temse-Velle

Event met knipoog naar het dierenepos van Reynaert De Vos

TEMSE – Bierliefhebbers moeten volgende week zaterdag 1 juni in Temse-Velle zijn. Daar vindt dan het zevende openlucht bierfestival van De Objectieve Kaaischuimers plaats. “Er komen drie microbrouwerijen uit Antwerpen en het is tevens de laatste kans om ons bier Gaspard te proeven”, zegt voorzitter Soames Maes. Het festival heeft ook een knipoog naar het dierenepos van Reynaert de Vos.

De Objectieve Kaaischuimers van Temse gingen in 1997 van start als bierproeversvereniging, met als doel: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de ruimste zin van het woord. Zij sloten aan bij De Objectieve Bierproevers (OBP), de centrale schakel tussen diverse lokale bierverenigingen.

Duizendtal bezoekers

Toen die vereniging in 2002 ontbonden werd, traden zij toe tot het nieuwe opgerichte Zythos, de nationale vereniging van bierproevers, die de lokale verenigingen verzamelt onder één koepel. De Objectieve Kaaischuimers van Temse hebben een waaier aan activiteiten ontwikkeld, zoals het organiseren van bierproefavonden, ledendagen (inclusief brouwerij- en stadsbezoeken), een jaarlijkse bierquiz, etentje met aangepaste bieren, … De vereniging ondersteunt ook hobbybrouwers.

Het grootste openlucht bierfestival van het Waasland vindt dus volgende week zaterdag 1 juni voor de zevende keer plaats op Temse-Velle. Het belooft opnieuw een hoogdag te worden voor bierliefhebbers, maar “het is vooral een familie-event”, zegt de voorzitter. “We hopen op mooi weer en opnieuw een duizendtal bezoekers.”

Net zoals andere jaren zullen er een vijftiental standhouders hun bieren laten degusteren, maar bij deze editie werd er uitzonderlijk ook buiten de Waaslandse grenzen gekeken. “Traditiegetrouw is er bijzondere aandacht voor bieren uit het Waasland. Het is ook de laatste mogelijkheid om ons eigen bier Gaspard te proeven”.

50 bieren

Traditiegetrouw is er bijzondere aandacht voor bieren uit het Waasland, waarbij verschillende bieren reeds in de prijzen vielen op bijvoorbeeld de Brussels Beer Challenge. Dit jaar werden ook drie micro-bouwers uit de Provincie Antwerpen uitgenodigd.

“Brouwerij Leste uit Boom doet de bezoekers wegdromen op toetsen van cactus en rooibos”, klinkt het bij de voorzitter. “Brouwerij Cydrale uit Zandvliet brengt, benevens zeer eigenzinnige bieren, ook een Mede (zijnde een alcoholische drank op basis van een vergisting van water en honing) mee. En tot slot tekent ook Brouwerij Pure Range Beers uit Antwerpen present. Zij brouwen uitsluitend op basis van hop afkomstig uit West-Vlaanderen. In totaal zijn er meer dan 50 bieren te proeven in de meest uiteenlopende bierstijlen. Voor ieder wat wils dus.”

Reynaert De Vos

Omdat de gemeente Temse dit jaar voorzitter is van het intergemeentelijke project ‘Land van Reynaert’.mag volgens de Objectieve Kaaischuimers ook Reynaert De Vos niet ontbreken.

“Speciaal daarvoor zal er een stand volledig in het teken van de bekende Wase vos worden opgesteld, met zelfs een speciaal Reynaert-broodje op basis van kip, in samenwerking met Food & Drinks Kodouz, zegt de voorzitter. “Om het familiale en ludieke karakter van het bierfestival te benadrukken, ontvangen de eerste tien bezoekers van het festival die verkleed zijn in een figuur van het Reynaertepos een gratis proefpakket of lekkere attentie voor de kinderen.”

Het bierfestival wordt op 1 juni om 13 uur officieel geopend in aanwezigheid van de belleman van Temse, bier proeven kan tot 20 uur.

Omdat Temse dit jaar voorzitter is van het intergemeentelijke project ‘Land van Reynaert’.mag volgens de Objectieve Kaaischuimers ook Reynaert De Vos niet ontbreken op het bierfestival.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *