TEMSE – Met oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober heeft de cultuurraad van Temse hun ambitienota overhandigd aan het schepencollege. “We hopen dat er in de volgende bestuursperiode rekening mee gehouden wordt”, aldus voorzitter Rudy Van Geel.
Vooral de infrastructuur staat hoog op de agenda.
“Beschikbare, kwalitatieve en betaalbare infrastructuur is essentieel voor een lokaal verenigingsleven”, klinkt het. “Vergaderingen worden nu geregeld bij bestuursleden thuis gehouden omdat er elders geen plaats is.”
Een delegatie van de cultuurraad heeft hun ambitienota gepresenteerd aan het Temsese schepencollege. De raad hoopt dat er met een aantal speerpunten rekening gehouden wordt in de volgende bestuursperiode. Zo vragen ze om voldoende budgetten vrij te maken voor een gevarieerd cultuuraanbod aan democratische prijzen.
Maar bovenal pleiten ze voor meer, betere en betaalbare infrastructuur.
“Dat is een noodzaak voor de levensvatbaarheid van het verenigingsleven”, zegt Eddy Noens van de cultuurraad. “Er zijn ruimtes nodig om te overleggen, te plannen en om mensen de kans te bieden elkaar te ontmoeten. Werken aan sociale cohesie heet dat, en dat is nu net dé bestaansreden van een bloeiend verenigingsleven.” Die infrastructuur ontbreekt volgens de verenigingen. “Bij een rondvraag blijkt dat er een grote nood is aan meer binnen- en buitenruimte”, zegt voorzitter Rudy Van Geel.
Kerk
De gemeente besliste in 2022 om te snoeien in hun patrimonium en onder meer Huis de Fortune in Elversele, dat onderdak geeft aan meerdere verenigingen, af te stoten. “De verenigingen dreigen hun onderkomen te verliezen. Alternatieven zijn er niet. Ze zijn ofwel te duur of te ver weg”, zegt de voorzitter. “Vergaderingen worden nu geregeld bij bestuursleden thuis gehouden omdat er elders geen plaats is.”
Schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA), schepen van Sport Wim Van Rossen (Open Vld) en schepen van Groen en Toerisme Debby Vermeiren (CD&V) begrijpen de vraag, maar benadrukken dat er met de beperkte budgetten keuzes gemaakt moeten worden.
“In Elversele zal de Emiel Naudtszaal optimaal benut moeten worden. In Steendorp geldt dat voor De Mosterdpot”, zegt schepen van Sport Wim Van Rossen (Open VLD). Het college erkent wel dat er een gebrek is in Velle en Tielrode. Er zal bekeken worden om op die plaatsen op termijn de kerkgebouwen optimaal te benutten.
Verenigingenloket
Een tekort aan bestuursleden en vrijwilligers is ook één van de speerpunten in de ambitienota. “Het is belangrijk dat de gemeente voldoende middelen budgetteert om de verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen en te waarderen”, klinkt het. De cultuurraad stelt voor om een verenigingen- en evenementenloket te installeren waar mensen met hun vragen terecht kunnen. Daarmee zaten ze op dezelfde golflengte als het college.
Enkele jaren geleden kon men bij de gemeente een vergunning aanvragen om een activiteit te organiseren die meestal meteen werd goedgekeurd door het college”, klinkt het. “Tegenwoordig zijn er zoveel regels waar men mee moet rekening houden dat men soms door het bos de bomen niet ziet.”
Net nu komt nieuws binnen dat exploitatie Gildenhuis Tielrode wordt gestopt per 1 september. Een streep door de rekening van het verenigingsleven en als locatie voor menig familiefeest of sociaal event.
Welke bestemming krijgt het Gildenhuis? Wie neemt de exploitatie over? Wordt het geprivatiseerd? Of gooit men het plat voor een andere functie? Veel vragen…
Een masterplan voor geschikte infrastructuur in de deelgemeente dringt zich op!
Net vernomen dat de exploitatie van het Gildenhuis Tielrode wordt stopgezet in september. Daarmee wordt verenigingsleven getroffen en komen familiefeesten of sociale evenementen op de tocht.
Wordt de exploitatie overgedragen? Komt er privé uitbating? Krijgt gebouw andere bestemming? Wordt het plat gegooid? Veel vragen…
Masterplan voor sociale infrastructuur in Tielrode is dus wel degelijk aan de orde?!