Startschot voor restauratiewerken van historische Boelwerfkraan: “Sfeerverlichting aan de kraan kan ook ’s avonds onze skyline kleuren”

TEMSE – In aanwezigheid van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele werd woensdag het startschot gegeven voor de restauratie van de iconische torenkraan van de voormalige Boelwerf. De werken zullen zowat een half jaar in beslag nemen. De kraan zal na afloop opnieuw kunnen draaien en wordt ook nog voorzien van sfeerverlichting.

De Boelwerfkraan dateert van 1957 en is samen met het droogdok het laatste restant van de voormalige Boelwerf. De scheepswerf ging in 1994 failliet en de hele site kreeg een herbestemming als woon- en bedrijvenzone.

De kraan is sinds 2004 beschermd als monument en maakt vandaag deel uit van de skyline van Temse. De gemeente wou de kraan eerst laten deklasseren als monument in de hoop dat de restauratie goedkoper zou uitvallen maar kwam daarop terug na een petitie met meer dan tweeduizend handtekeningen.


Meerjarenplanning

“Drie keer hebben we een dossier ingediend bij het agentschap onroerend erfgoed en zoals het spreekwoord zegt ‘3 maal is scheepsrecht’”, vertelt schepen Lieve Truyman (N-VA). “De reden dat het dossier nu geland is, is dankzij een goede samenwerking met minister Diependaele, zijn kabinet, de Erfgoedvereniging Op Stoapel en talrijke partners. Samen werd er gewerkt aan een haalbare oplossing om de Boelwerfkraan te behouden.”

“Ik ben als schepen voor Erfgoed dan ook zeer blij dat naast de medefinanciering van Interwaas en de Maatschappij Linkerscheldeoever en de crowdfunding via Herita, die ondertussen 19.070 euro heeft opgebracht en nog twee jaar verder zal lopen. Nu ook de Vlaamse subsidies rond zijn. We hebben zelf in de meerjarenplanning ook een budget vrijgemaakt voor de resterende kosten.”

Binnenkort kennen we de aannemer die de kraan zal restaureren en als alles op schema blijft, kunnen de werkzaamheden dit voorjaar starten zodat ook onze kinderen en kleinkinderen kunnen blijven genieten van haar pracht en herinnerd worden aan een belangrijk stuk geschiedenis van onze gemeente.


Landschapsbaken

Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) draagt ook een steentje bij met een erfgoedpremie van 150.000 euro.

“Dit is geen evident dossier geweest”, klinkt het bij de minister. “De torenkraan is een ZEN-monument, een monument zonder economisch nut. Het is voor de gemeente Temse een grote uitdaging om dit monument te onderhouden. Ik ben blij dat we nu toch een manier hebben gevonden om ze te restaureren. Het was trouwens nooit de bedoeling dat ze zou verdwijnen.”

“Het is een iconisch landschapsbaken, een symbool voor het scheepsbouwverleden van de gemeente Temse. Het roept bij velen emoties op omdat ze nog herinneren hoe de kraan in werking was op de Boelwerf. Het is belangrijk dat we dit kunnen bewaren voor de volgende generaties.”

Een gedachte over “Startschot voor restauratiewerken van historische Boelwerfkraan: “Sfeerverlichting aan de kraan kan ook ’s avonds onze skyline kleuren””

  1. Dankjewel voor de correctheid dat het dankzij de petities en later ook de bezwaarschriften dat de gemeente terug kwam op haar beslissing. En dit alles was het werk van het platform ‘De Scheepsbouwers en hun kraan’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *