Ook in Temse wil men met campagne halt toeroepen aan diabetes

TEMSE – In Temse is de aftrap gegeven van Halt2Diabetes. Met deze campagne worden volwassenen vanaf 45 jaar met een verhoogd risico op diabetes type 2 aangespoord om zich te testen én een gezondere levensstijl aan te meten.

Het project Halt2Diabetes wil mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. vroegtijdig opsporen. Eén op de 10 volwassenen in ons land loopt er al mee rond zonder het te weten. Alle 45-plussers kunnen zelf hun risico berekenen via een online vragenlijst of samen met de huisarts, verpleegkundige of apotheker.

“We willende inwoners stimuleren om de vragenlijst in te vullen en zo hun risico op diabetes te bepalen”, aldus schepen van welzijn Bart Van Geyt (Open VLD). “Op die manier kunnen we hen op tijd begeleiden naar een gezonde leefstijl zo complicaties ten gevolge van diabetes vermijden.” Het risico verkleinen kan door onder meer voldoende te bewegen, gezond te eten en niet te roken.

Risicoprofiel

Wie benieuwd is naar hoe het met de eigen gezondheid is gesteld, kan de test doen via www.gezondheidskompas.be. Men kan er ook naar vragen bij de huisarts, apotheker of in het lokaal dienstencentrum ’t Achterpoortje. Zij kunnen helpen bij het invullen van de vragenlijst.

“Wanneer een score van 12 of hoger wordt behaald bij te test, kunnen onze inwoners een afspraak maken bij de huisarts. Deze verwijst dan door naar onze gezonde leefstijlsessies, op basis van de noden van de patiënt,” zegt Miralda Verdickt, consulent Sociale Zorg. “Met onze eigen diensten gaan we vooral maatschappelijk kwetsbare personen sensibiliseren want in die groep zitten de meeste mensen met een risicoprofiel.”

Gratis groepssessies

Er worden verschillende gratis groepssessies aangeboden.

“Diabetes type 2 kan voor een groot deel voorkomen worden dankzij een gezonde leefstijl”, zegt diëtiste Katrien. “Meer dan de helft van de mensen met een verhoogd risico kan diabetes alsnog voorkomen door gezonder te leven. Daarvoor is het leefstijlaanbod dat ze in Temse aanbieden ideaal. Tijdens de vijf sessies leer je meer over hoe je dit stap voor stap kan doen.”

Patiënten die meer willen bewegen, kunnen terecht bij coach Femke De Groote. Zij maakt samen met de patiënt een persoonlijk beweegplan op. Voor diegene die willen stoppen met roken, zijn er de gratis groepssessies bij tabakoloog Luc Timmermans.

Schepen van welzijn Bart Van Geyt (Open VLD en consulent Miralda Verdickt bij de aftrap van de nieuwe campagne Halt2Diabetes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *