Houtshop viert dubbele verjaardag: familiezaak én zoon van oprichter worden 90 jaar

Komende zondag retrokoers en randanimatie voor jubileumviering

TEMSE – Houtshop Van der Gucht in Temse viert komende zondag 17 september dubbel feest. Zowel het bedrijf als Karel Van der Gucht, de zoon van de oprichter, vieren hun 90ste verjaardag met de Grote Prijs Karel Van de Gucht, en daar mag iedereen van mee genieten.

“Er komt een retrokoers met een heleboel randanimatie”, vertelt vierde generatie Laetitia Van de Gucht. En dan te bedenken dat oprichter Prosper tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan een bom ontsnapte. De winkel had echter minder geluk…

Waar gevierd wordt, daar wordt ook hard gewerkt. Al 90 jaar lang is Houtshop Van der Gucht een begrip in Temse en ver daarbuiten. Ze hebben er de tand des tijds doorstaan door een niet aflatend doorzettingsvermogen, durf en een neus voor opportuniteiten, dat ingebakken zit in de genen van de Van der Guchts. Prosper Van der Gucht stichtte de zaak tijdens het interbellum, in 1933.

Begonnen als mandenmaker

“Mijn vader was eerst van plan een mandenmakerij op te richten”, vertelt Karel (90), de zoon van Prosper. “Hij kocht een magazijn in de Stationsstraat in Temse, naast de vroegere cinemazaal Roxy. In het magazijn lag nog een partij hout. Een vriend vertelde hem: probeer het door te verkopen aan schrijnwerkers in de streek. Op een mum van tijd was al het hout verkocht.”

Daar werd de kiem gelegd voor Houtshop Van der Gucht. (lees verder onder de foto)

De zaak bevond zich in de beginjaren in de Stationsstraat in het centrum van Temse (IF)

De eerste decennia was hout echter nog bijzaak. De hoofdzaak bleef mandenmaken. “Mijn vader had veel klanten in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Hij reisde destijds vaak naar daar. Toen ging dat nog allemaal met de boot”, klinkt het nostalgisch bij Karel. “Op 14 oktober 1944 werd de zaak getroffen door een Duitse V-bom. Dat was een enorme ravage. Die bommen waren eigenlijk bedoeld voor Antwerpen. Sommigen weken van hun koers af en jammer genoeg landde er één bij ons.”

“Mijn vader heeft toen veel geluk gehad, hij was net even naar de bank toen die bom viel. Onze magazijnier had minder geluk, hij overleefde de explosie niet.” In totaal kwamen er die dag negen mensen om het leven. Ook cinemazaal Roxy (nu theaterzaal Roxy) werd in de as gelegd. (lees verder onder de foto)

Een V-bom van de Duitsers richtte in 1944 een ware ravage aan

De familie bleef echter niet bij de pakken zitten en Houthandel Prosper Van der Gucht, zoals het toen nog heette, herrees uit zijn as. In 1973 kwam dan de nu 90-jarige Karel aan het roer van het bedrijf. Zijn neus voor opportuniteit heeft er mee voor gezorgd dat Houtshop Van de Gucht nu al aan zijn vierde generatie toe is. Zelf blijft hij bescheiden en spreekt hij van een dosis geluk.

Doe-het-zelfzaak als curiositeit

“Ik kon in de jaren zestig de grond kopen waar het bedrijf nu staat (Op de Kapelanielaan naast de N16, red.). Toen was er hier nog niets, er liepen alleen maar varkens en koeien”, vertelt hij. “We trokken weg uit het centrum omdat we wilden uitbreiden. De plannen lagen klaar voor een doe-het-zelfzaak. Dat was toen eigenlijk nog een curiositeit.” (Lees verder onder de foto)

In de jaren ‘70 startte de bouw van de huidige Houtshop Van der Gucht 
Dure Jean-Marie Pfaff

Op zondag 17 september blazen Houtshop Van der Gucht en Karel 90 kaarsjes uit en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Een stevig feestje bouwen is bedrijf trouwens niet vreemd.

“Vroeger hebben we voor een opendeurdag nog voetballer Ludo Coeck over de vloer gehad. Hij was toen verkleed als magazijnier en iedereen moest raden wie hij was”, vertelt Prosper. “Ik had het eerst aan Jean-Marie Pfaff gevraagd, maar die wou te veel geld. Ik heb snel de telefoon toegelegd.” (Lees verder onder de foto)

Ludo Coeck (derde van rechts) kwam nog langs voor een opendeurdag

Veel BV’s zullen er misschien niet zijn op zondag 17 september, maar iedereen is welkom om de verjaardag te komen meevieren.

“We houden de retrokoers Grote Prijs Karel Van der Gucht. In een lus van 2,5 kilometer in de TTS-zone wordt na tien toeren de strijd beslecht”, vertelt dochter Laetitia (29). “De prijzen worden overhandigd door niemand minder dan de Koning der Kermiskoersen Jan Bogaert. Daarnaast kunnen kinderen zonder scherm of virtual reality genieten van animatie uit de tijd van toen.”

De namiddag wordt afgesloten met een optreden van De Molteni’s, drie wielergekke entertainers die met hun meezingers elk feest op gang weten te brengen. “Al de opbrengsten van die dag gaan bovendien naar een goed doel”, besluit Laetitia.

Meer info: www.houtshop.be

De vier generaties van Houtshop Van der Gucht met rechts Karel (90). — © pvs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *