Temsese Culturele Vereniging Spirit viert 40ste verjaardag met tentoonstelling en boek

Uitgebreide expo tot eind mei in de Dacca loft

TEMSE – De Culturele Vereniging Spirit viert haar 40ste verjaardag met twee opvallende initiatieven: een tentoonstelling en een boek. De expo loop deze maand in de Dacca Loft, het boek verschijnt in september.

Beide initiatieven werden vrijdagavond 12 mei toegelicht op de vernissage van de tentoonstelling. Stichter-voorzitter Raoul De Graeve leidde de avond in, ereburgemeester-medestichter Luc De Ryck schetste de historiek en belichtte de expo en de publicatie van het boek, waarna burgemeester Hugo Maes de expo officieel voor open verklaarde.

Het bestuur van Spirit in de pioniersjaren

“Onder de ruim 200 verenigingen die Temse telt, zijn er meerdere buitenbeentjes. Spirit is er één van”, stelt Luc De Ryck. “In januari 1983 ging zij – op initiatief van Raoul De Graeve – van start. Over heel Vlaanderen wordt zij intussen geïdentificeerd met de strip. Zij ligt – mét het Lokaal Bestuur – aan de basis van Temses bekendheid als stripgemeente. De realisaties hebben tevens bijdragen tot de toeristische uitstraling van de gemeente.”

Monnikenwerk

Spirit is echter veel méér dan een stripvereniging.

“De inhoud van haar werking gaat veel verder, zoals duidelijk blijkt uit de expo, de 70ste die Spirit organiseert”, klinkt het.

Haar palmares vermeldt: tentoonstellingen, concerten, evenementen, muziek- en andere quizzen, wandel-, fiets- en autozoektochten, feestelijkheden, toeristische en culturele uitstappen (tot in Parijs en Amsterdam), bijwonen toneelvoorstellingen, bezoek aan musea, tijdelijke en gelegenheidsinitiatieven… Kortom: cultuur in de breedste zin van het woord.

De tentoonstelling evoceert de historiek aan de hand van foto’s, boeken, nieuwjaarskaarten, affiches, brochures, krantenknipsels, programmabladen, ex librissen, stickers, bierviltjes, documenten…, verwerkt in 165 kaders en 10 expokasten, monnikenwerk waarvoor curator-voorzitter Raoul De Graeve persoonlijk verantwoordelijk tekende.

De expo vindt plaats in de Dacca Loft, Vlietdam 19 (ingevolge werkzaamheden, gemakkelijkst te bereiken via Kasteelstraat-P. Haumanstraat-Vlietdam). Tot en met zondag 28 mei is hij elk weekend vrij toegankelijk: zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u. Op de expo zijn ook (luxe)boeken verkrijgbaar die Spirit in de loop der jaren uitgaf.

In 2005 ging er een Jommekes-stoet door Temse centrum
V.l.n.r. Hugo Maes, Jommeke, Jef Nys, Annemieke, Luc De Ryck, Raoul De Graeve.

Boek verschijnt in september

De historiek van Spirit wordt ook vereeuwigd in een boek. Het belicht nauwgezet de geschiedenis van de vereniging en haar realisaties, maar situeert deze in een breder kader van tijd en ruimte, inclusief onderwerpen die met haar activiteiten verband houden. Het boek omvat o.a. de volgende hoofdstukken:

Van (Dienst) Studio 69 tot Spirit; Beginjaren: (over)volle agenda met brede waaier aan activiteiten; Veelzijdige activiteiten: samenvattend overzicht; Quizzen, van Studio 69 over Broebelke en Unizo tot Spirit; Muziek; Tentoonstellingen; Hoog(s)te- en zwaar(s)tepunt: Strips; Publicaties; Evenementen; Samenwerkingsverbanden; Temse in de strip; Temse en zijn striptekenaars; Allerlei.

Het boek (in kleur) zal meer dan 300 bladzijden tellen en een paar honderd illustraties. In augustus start de voorintekening. Het wordt de bekroning van de 40-jarige geschiedenis. De auteurs zijn Luc De Ryck, Sascha Van Laeken en Raoul De Graeve.

De expo is elke zaterdag en zondag te bekijken in de Dacca loft van 14- 18 uur,
op zondag ook van 10-12 uur

Nadere info omtrent de expo en het boek: Raoul De Graeve, 03 771 02 55, lut.com@me.com.

Leden en bestuur van Spirit tijdens de officiële opening van de expo 40 jaar Spirit met voorzitter Raoul De Graeve samen met burgemeesters Hugo Maes, schepen Debby Vermeiren en ereburgemeester Luc De Ryck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *