Boelwerfparcours eindelijk ingehuldigd

TEMSE – Na jarenlange voorbereidingen werd zaterdagmorgen het Boelwerfparcours voorgesteld. Met een wandeling langs zeven ankerpunten op de site De Zaat wordt de geschiedenis van de scheepswerf uit de doeken gedaan voor jong en oud.

Erfgoedvereniging Op Stoapel kwam in 2015 met de plannen op de proppen om een parcours uit te tekenen dat de geschiedenis van de Boelwerf zou vertellen. Samen met gemeentelijke diensten en andere instanties werd een wandeling van 1,2 kilometer uitgestippeld die zeven ankerpunten passeert.

De wandeling start tegenover AC De Zaat, het startpunt wordt aangegeven door een nagebouwde scheepsboeg met in het midden een driepotige scheepsmast, typisch voor op Boelwerf gebouwde schepen. Op de andere ankerpunten wordt de geschiedenis van de scheepswerf verteld aan de hand van infopanelen.

Het Boelwerfparcours kadert in het Oost-Vlaamse project Scheepswerven in Beeld (SIB), dat het verloederde erfgoed opnieuw in de kijker zet. “Onze ambitie is om de oude scheepswerven toegankelijk, tastbaar en beleefbaar te maken voor het grote publiek”, zegt projectcoördinator van SIB Boris Dewolf. “De scheepsbouw is onlosmakelijk verbonden met onze streek.”

Spelelement

Op Stoapel zocht en vond enkele punten in Temse die van belang waren voor de Boelwerf.

“Ter plaatse wordt uitgelegd waarom die specifieke locatie zo’n grote rol speelde voor deze scheepswerf”, zegt voorzitter Eddy Van Grevelinge. “We hebben op elke plaats ook een spelelement geïntegreerd zodat kinderen kunnen bijleren over deze waardevolle locatie.”

Eén van de ankerpunten bevindt zich op het Georges Van Dammeplein.

“Met 400 klinknagels in de grond bootsen we daar de werkelijke omtrek van de tanker de Methania na”, stelt Van Grevelinge. “In 1973 werd de gastanker bij Boelwerf besteld. Het was destijds de grootste gastanker ter wereld en het grootste schip dat Boelwerf ooit gebouwd had. De Methania was dusdanig groot dat het schip niet dwars op de Schelde kon liggen.”

Met 400 klinknagels wordt tussen het Georges Van Dammeplein en de Tekenaarslaan de omtrek van de gastanker Methania nagebootst

Zaterdagnamiddag was er dan de nieuwjaarsreceptie van Op Stoapel. De erfgoedvereniging heeft ondertussen bijna 250 leden.

Meer info over de wandeling via deze link.

Meer foto’s van de inhuldiging, klik hier
Meer foto’s van de nieuwjaarsreceptie, klik hier

Het startpunt van het Boelwerfparcours is aan het Frans Boelplein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *