Veel belangstelling voor Fair – Trade Avond met eregaste – wereldvermaarde gynaecologe – Marleen Temmerman

TEMSE – De Trekkersgroep FairTradeGemeente Temse sloot op donderdag 24 november haar tiende werkingsjaar, in samenwerking met het Lokaal bestuur,
traditioneel af met een FairTrade Avond. Hierbij gaat steeds de aandacht naar een mondiaal thema. De feestzaal van het gemeentehuis was volgelopen met ruim 100 aanwezigen.

Geconfronteerd met een heleboel ‘urgente’ uitdagingen in de wereld die in 2022 lijken samen te komen, hoopt de Trekkersgroep met haar evenementen een ‘steen te kunnen verleggen’ in de strijd voor mens en voor natuur.

De feestzaal van het gemeentehuis was volgelopen voor de avond

Wereld Gezondheid Organisatie

Eregaste en gastspreker was Marleen Temmerman, de wereldvermaarde gynaecologe. Het thema “Vrouwen Gezondheid en Vrouwenrechten” vat heel goed haar levensdoel samen. Zij was de eerste vrouwelijke professor Gynaecologie in België. Haar studie aan het Tropisch Instituut in Antwerpen deed haar blik richten naar de rest van de wereld.

Het zou uiteindelijk Afrika worden. Na een korte politieke loopbaan (2007) en na haar engagement in de Wereld Gezondheid Organisatie (2012) besliste ze in 2015 uiteindelijk terug als gynaecologe te werken, weliswaar in het AGA Khan ziekenhuis in Nairobi (Kenia).

Boeiende uiteenzetting

Zij kreeg wereldwijd voor haar actieve inzet voor vrouwenrechten talrijke onderscheidingen en prijzen. Hierbij doet ze aan sensibilisering bij de Afrikaanse vrouw en heeft ze specifiek aandacht voor de problematiek van vrouwenbesnijdenis, genitale verminkingen, voortplanting, armoede.

Na haar boeiende uiteenzetting konden de aanwezigen nog vragen stellen, daarvan werd gretig gebruik gemaakt.

De avond werd muzikaal opgeluisterd door het Duo Alexandra Alden. Deze jonge muzikante, 25 jaar nog maar, is afkomstig uit Malta en resideert afwisselend in Rotterdam. Ze won in 2019 met de song ‘Darling’ de wedstrijd ‘Het mooiste liedje’ in Eindhoven. Haar muziek ademt soms mediterrane mystiek en poëzie uit, dan weer introverte folk maar het kan ook jazz zijn, tot zelfs betoverende sprookjesmuziek.

Met fairtradedrank en -hapjes uit de Oxfam Wereldwinkel werd de avond gezellig afgesloten.

Meer foto’s, klik hier

Eregaste Marleen Temmerman (midden) geflankeerd door de Trekkersgroep FairaTrdeGemeente met Els Vercouteren (rechts) en burgemeester Hugo Maes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *