Vrijdag 11 november om 11 uur beiaardconcert voor herdenking Wapenstilstand

Om 10 uur ook herdenkingsdienst in de O.L.V.-kerk

TEMSE – Op vrijdag 11 november om 11 uur kan men op de markt en omgeving genieten van een beiaardconcert. Ter gelegenheid van Wapenstilstand. brengt de beiaardier van Temse, Joannes Thuy, die dag om 11 uur een medley van de Nationale Hymnes van de bevrijders en de bekendste liedjes van destijds.

Daarbij ondermeer: Tipperary, Happy Days Are Here Again, The Longest Day, Bei Mir Bist Du Schön, A Sentimental Journey, Little Brown Jug, Don’t Fence Me In, Over There en zo meer.

Ook de pareltjes van Vera Lynn komen aan bod: The White Cliffs of Dover, We’ll Meet Again en From the time you say goodbye.

Temse heeft een discant beiaard, dit wil zeggen relatief lichte klokken die helder en tintelend klinken.

Volwaardige beiaard

In de klokkenkamer van het belfort hangen in totaal 40 klokken. Het eerste klokkenspel dateerde uit 1976 en had 23 klokken. Ze werden gegoten door de Franse klokkengieter Paccard uit Annecy. Tijdens de restauratie van het gemeentehuis in 2006-2008 werden er 15 nieuwe klokken aan toegevoegd, gegoten door de Duitse klokkengieter Perner uit Passau.

Recent in 2014 werden er nog twee klokjes aan toegevoegd, gegoten door de Nederlandse Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Sindsdien heeft Temse een volwaardige drie-octaafs beiaard.

Alle klokken samen wegen drie ton. De basklok weegt 500 kg. Iedere klok is een instrument op zich: de vijf belangrijkste boventonen zijn afzonderlijk gestemd tot een volmaakt akkoord, dat na de aanslag lang blijft uitklinken. Er is ook een automatisch spel aanwezig dat om het kwartier een muziekstukje laat horen. Dit is computergestuurd en wordt aangepast naargelang het seizoen of de tijdsperiode.
(bron: temse.be)

Om 10 uur is er ook een plechtige herdenkingsdienst in de Onze-Lieve-Vrouwekerk met aansluitend dodenappél en uitvoering van het Belgisch volkslied en het Lied van de Vlaamse Gemeenschap. Bloemenhulde aan de gedenksteen in de kerk. De ‘Last Post’ wordt geblazen.

Op 11 november speelt beiaardier Johannes Thuy, ter gelegenheid van Wapenstilstand, aangepaste liedjes op de beiaard van het oud-gemeentehuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *