Temse biedt zorg aan ouders van sterrenkinderen

Lokaal bestuur engageert zich professioneel, laagdrempelig en kwaliteitsvol aanspreekpunt te creëren.

Lokaal Bestuur Temse ondertekende in april 2022 het charter ‘Sterrengemeente’ waarmee het zich aansluit bij een zorgnetwerk dat ouders die perinataal een kind verloren, beter wil informeren en ondersteunen. Schepen Patrick Vermeulen werd hiervoor gehuldigd tijdens het eerste Sterrenkinderen-congres in Blankenberge.

Zorgnetwerk

Sterrenkinderen is een Vlaams Expertisenetwerk rond perinataal verlies voor ouders die een kindje verliezen tijdens de (prille) zwangerschap, bij de geboorte of kort erna. Samen met heel veel steden, gemeenten en zorginstanties bouwen ze aan een zorgnetwerk dat een eerste aanspreekpunt kan zijn voor ouders van sterrenkinderen, maar ook voor andere betrokkenen, de omgeving en zelfs professionals. Dit gebeurt via een online hulpverleningsplatform.

Eerste Vlaams Sterrenkinderen-congres

Op zaterdag 8 oktober werd in Blankenberge het eerste Vlaams Sterrenkinderen-congres georganiseerd. Gastsprekers, getuigenissen en een huldiging van alle partners stond op het programma. Schepen van Welzijn, Patrick Vermeulen (Open VLD) woonde het congres bij en mocht de huldiging voor Temse in ontvangst nemen.

Sterrengemeente Temse

Een sterrengemeente is een gemeente die vindt dat ouders van sterrenkinderen ook ouders zijn. Door de intentieverklaring te ondertekenen engageert ons bestuur zich om voor hen een professioneel, laagdrempelig en kwaliteitsvol aanspreekpunt te creëren.

“Dit doen we op verschillende manieren manieren”, aldus schepen Vermeulen. “Binnen Huis van het Kind en samen met De Keerkring vzw wordt het spreekuur voor ouders georganiseerd waar ouders kunnen rekenen op een luisterend oor en indien nodig ook op een warme doorverwijzing naar professionele hulpverlening. Verder nodigt Temse ouders van sterrenkinderen op een aangepaste manier uit voor de boomplanting in de geboortebossen. Tot slot voorzien we een sterrenweide op elke begraafplaats.”

Oprichtster Shanti Van Genechten van Sterrenkinderen mocht schepen Patrick Vermeulen als vertegenwoordiger van Temse officieel verwelkomen als nieuwe ‘Sterrengemeente’ 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *