Islamitische organisatie keert terug naar oude locatie: “We willen er zijn voor alle Temsenaars”

Binnenkort start nieuwbouw aan de Paterstraat 17-23

TEMSE – De lokale afdeling van de Belgische Islamitische Federatie, B.I.F. Temse, heeft van de gemeente toestemming gekregen voor de bouw van een nieuw educatief, cultureel en religieus centrum in de Paterstraat in Temse.

“Vroeger hadden we daar al onze thuisbasis. We keren terug naar onze roots”, vertelt voorzitter Muhammed Karer (35). “We overwegen zelfs een naamsverandering om onze toegankelijkheid te vergroten. Wij zijn Temsenaars en we willen er zijn voor de Temsenaars.”

De organisatie is al sinds 1985 actief in Temse. “We zetten ons als jarenlang in voor de gemeenschap. Tijdens de pandemie deelden we bijvoorbeeld voedselpakketten uit voor de minderbedeelden”, vertelt voorzitter Muhammed. “Onze jeugd deed dan weer boodschappen voor ouderen die moeilijk ter been waren. We hadden onze thuisbasis in de Paterstraat, maar de gebouwen waren helaas niet meer conform de geldende normen, dus we waren genoodzaakt elders een tijdelijk onderkomen te vinden. We vonden dit in het oude Sint-Amelberga Instituut (ISA) maar hier moeten we weldra ook weg.”

Nieuwe naam

De gebouwen worden gesloopt in het kader van een herontwikkeling van de site. Ook hulporganisatie Temse Schenkt VZW kampt met hetzelfde probleem. De organisatie bleef niet bij de pakken zitten en smeedde een plan om terug te keren naar hun oude vestiging. In 2019 dienden ze een voorstel in om de oude locatie in de Paterstraat om te toveren tot een gloednieuw educatief, cultureel en religieus centrum. Deze plannen zijn rond en weldra starten de bouwwerken.

“We hebben hier jarenlang voor gespaard. Met eigen middelen van leden en een heleboel sponsoring hebben we de financiën rondgekregen”, vertelt Karer. “We willen met onze nieuwe locatie een nieuwe start nemen, we denken zelfs aan een naamsverandering om onze organisatie toegankelijker te maken voor alle Temsenaars.”

“We maken geen onderscheid in kleur of origine. Een breed publiek moet bij ons terecht kunnen, we kunnen veel van elkaar leren. Het religieuze blijft wel aanwezig in het centrum. Er zal een gebedszaal worden ingericht, maar de voertaal in heel onze organisatie wordt het Nederlands.” (Bron: HN/Pieter van Hecke)

Zo zal het nieuwe centrum van BIF Temse eruit zien — © pvs

Het nieuwe pand moet ook een plekje geven aan de nieuwe generatie. “We zetten heel hard in op de jeugd. Zij hebben ons nodig”, vertelt Karer. “Er is bij hen een gebrek aan toekomstperspectief. We begeleiden jongeren, samen met de ouders, bij het maken van de juiste studiekeuze en we geven zelfs huiswerkbegeleiding. In samenspraak met de gemeente hebben we ook besloten om tijdens de blokperiodes onze locatie ter beschikking te stellen voor studenten. Hier vinden ze een rustige plaats om te blokken. We organiseren ook infomomenten over drugs en veiligheid in het verkeer.”

Rasechte Temsenaren

De voorzitter en heel het bestuur is ervan overtuigd dat ze zullen slagen in hun opzet en een grote meerwaarde kunnen betekenen Temse. “We willen een brug vormen tussen de verschillende gemeenschappen in Temse”, besluit Muhammed. “We zijn allemaal rasechte Temsenaars, onze generatie is hier geboren.”

Het bestuur van BIF Temse samen met links onderaan oud-burgemeester Luc De Ryck, ernaast voorzitter Muhammed Karer en huidig burgemeester Hugo Maes — © pvs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *