Politiezone en hulpverleningszone Waasland oefenden in Sint-Amelbergaschool

TEMSE/WAASLAND – Vrijdagvoormiddag 6 mei oefenden politiezone Kruibeke-Temse en Hulpverleningszone Waasland in de lagere afdeling van de Sint-Amelbergaschool (SAS) in de Akkerstraat. Nadien was er ook een oefening in het nabijgelegen klooster waarbij een agressieve man brand sticht in een gebouw.

“Sinds april oefenen we samen met verschillende Wase politiezones enkele interventiescenario’s in de Wase scholen”, stelt officier Peter Maris. “Op die manier willen we ons voorbereiden op interventies binnen een complexe gebouwstructuur en met de aanwezigheid van een grote groep jongeren en leerkrachten.

Iedereen veilig te houden’

“Een brandweer- of politie-interventie op een school is een scenario dat we ons liever niet voorstellen”, klinkt het. “Maar als het gebeurt, dan willen we graag goed voorbereid zijn om alles in goede banen te leiden. Om die reden oefenen we met de Wase politiezones enkele scenario’s in scholen in het Waasland.”

In sommige oefeningen zal het eerder gaan over een brandweerinterventie waarbij de hulp van politie nodig is. In andere oefeningen gaat het over een politionele interventie waarbij de hulp van de brandweer nodig is. De rode draad: samenwerken om iedereen veilig te houden.

“De evacuatie-oefening vandaag was dus tweeledig”, vertelt Maris. “Enerzijds omvatte het scenario een brand in een bergingslokaal van een school waarbij we niet op de hoogte waren wat er juist gebeurd was. Dit omvatte het blussen van de brand en de evacuatie van mensen die achtergebleven waren. Daarbij was het ook de bedoeling te bekijken of de school het interventieplan kent en kan uitvoeren voor wij aankomen.”

Beter communiceren

“Het tweede deel van de interventie ging door in het nabijgelegen klooster waarbij eerst de politiediensten te maken krijgen met een man die agressie uit tegenover slachtoffers en die later ook brand sticht in het gebouw. Daarbij doen we ook communicatietesten tussen de brandweer en politie. Dit om te bekijken wat we als brandweer kunnen en mogen doen. Brandweermannen hebben altijd de neiging om tijdens een interventie ‘er op te springen‘. Maar in dit geval moesten we een stapje achteruit zetten en beter communiceren met de politiediensten bij een interventie in een gebouw waar ook een man met een mes, pistool of dergelijke rondliep.”

“De evacuatieoefening, die doorging in onze lagere school is heel goed verlopen”, vertelt Caroline Beldé van de directie. “We kregen feedback van de hulpdiensten over de oefening. Uiteraard hopen we dat we nooit zo een hulpprocedure moeten opstarten. Alle ouders waren wel verwittigd dat deze oefening doorging zodat men zich geen zorgen hoefde te maken. We willen de leerlingen van de lagere school trouwens bedanken voor hun bereidwillige medewerking.”

Meer foto’s, klik hier

De directie van SAS kreeg feedback van de brandweer over het verloop van de oefening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *