Opa van K3-tje Marthe staat op tachtigjarige leeftijd nog steeds voor de klas

Jarige meester Tony werd gevierd in basisschool de Vierklaver

TEMSE – Meester Tony De Pillecyn is in besisschool de Vierklaver in de bloemetjes gezet voor zijn 80ste verjaardag. Op die leeftijd voltijds tussen 44 zeven- en achtjarige kinderen staan, hij draait er zijn hand niet voor om.

Door een afwezige juf is de leerkracht, tevens de opa van K3-tje Marthe, dertig jaar na zijn officieel pensioen nog steeds aan het werk.

Met een gouden kroon op het hoofd mocht meester Tony vrijdagvoormiddag langs een erehaag de speelplaats opwandelen. Daar stond de hele school klaar om hemeen gelukkige verjaardag te wensen.

Sinds januari 2022 is Tony zorgleerkracht bij basisschool De Vierklaver in Temse, vlak bij zijn thuis. Hij staat de juf van het tweede leerjaar bij, die tijdelijk twee klassen onder zich heeft, maar doet ook toezicht en andere jobs bij de school. Voltijds, maar dat is geen probleem, zegt Tony: “Ik heb twee jaar geleden corona gehad en daardoor stap ik soms wat wankel, maar voor de rest gaat alles prima. Het zijn dan ook brave kinderen.”

Vaderfiguur

Onderwijs is Tony’s leven.

“Ik ben directeur geweest van een jongensschool in Bornem tot aan de gemeentefusies, daarna heb ik op verschillende plaatsen les gegeven, ook aan leerlingen met autisme. In mij zien ze een soort vaderfiguur, wat bij jonge leerkrachten niet kan. Officieel ben ik op mijn pensioen sinds mijn vijftigste, maar ik blijf bezig. Ik geef les aan huis en toen ik deze vacature zag, heb ik direct gesolliciteerd.”

Oudste ter wereld

“Ik heb altijd graag voor de klas gestaan”, stelt hij. Eigenlijk ben ik al even lang op pensioen dan dat ik in het onderwijs heb gestaan. Maar een definitief afscheid is het nooit geweest. Na mijn pensioen ben ik in de immosector terechtgekomen. Toen mijn vrouw overleed, wou ik niet bij de pakken blijven zitten. Daarom wou ik opnieuw leerkracht worden..”

“Ik ben altijd bezig geweest, ik kan niet stilzitten.” Tony speelt ook nog baritonsax en schrijft wel eens een boek. “Er zijn nog drie andere tachtigjarige leerkrachten, voor zover ik weet. Ik heb de ambitie om nog enkele jaren door te gaan en de oudste ter wereld te worden.”

Veel kinderen hadden zich in K3-outfit gestoken voor de verjaardag van Tony. Niet toevallig, want hij is grootvader van Marthe van K3. “En mijn grootvader was Filip De Pillecyn, de schrijver waarvan een monument staat aan de monding van de Durme.”

Knuffels

Tony blijft tot eind juni in De Vierklaver, vanaf maandag 2 mei halftijds omdat de afwezige juf terugkeert.

“Oorspronkelijk wilden we een andere leerkracht de tweede klas laten overnemen”, zegt schooldirectrice Mirella De Rechter, die blij is dat ze ondanks het lerarentekort een vervanger vond. “Tot ik de identiteitskaart van Tony zag, want ik had hem geen 79 jaar geschat. Ik wou hem geen klas alleen geven omdat lesgeven de laatste jaren enorm is geëvolueerd. Daarom maakten we van het tweede leerjaar één klas met 44 leerlingen, waarbij Tony ondersteunt.”

Een geslaagd experiment, volgens de directrice: “De kinderen komen bij meester Tony helemaal tot rust. Ze komen hem vaak knuffels geven.”

Bijna had meester Tony had zijn tachtigste verjaardag niet meer kunnen vieren.

“In 2020 heeft het coronavirus me me flink te pakken gehad en lag ik tien dagen op intensieve zorgen. Ik ondervind er nog altijd gevolgen van. Het stappen is wat moeilijker geworden. De beste remedie is echter voor de klas staan. Het zijn de kinderen die me jong houden.”

Meer foto’s, klik hier

Omdat meester Tony de opa is van K3-tje Marthe hadden enkele leerlingen de gepaste outfit aangetrokken
Er werd luid geapplaudisseerd voor meester Tony

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *