Opgelet: snelheidsovertreders krijgen voortaan GAS-boetes

Opbrengst voor de gemeentekas wordt geïnvesteerd in verkeersveiligheid

TEMSE – Snelheidsovertreders die in Temse het gaspedaal te diep indrukken in zones waar maar 30 of 50 km per uur is toegestaan, riskeren vanaf 15 april een GAS-boete. Het bedrag van de boete komt dan rechtstreeks in de kas van de gemeente terecht die het geld zal gebruiken voor investeringen in verkeersveiligheid.

“De Gemeenteraad verklaarde zich unaniem akkoord met de aanpassing van het algemeen politiereglement” Lieve Truyman

Steden en gemeenten hebben sinds februari 2021 wettelijk de mogelijkheid om administratieve geldboetes uit te schrijven voor beperkte snelheidsovertredingen, vastgelegd in reglementen of verordeningen. Temse is een van de eerste gemeenten in de ruime regio die van die mogelijkheid gebruikmaakt.

“De gemeenteraad verklaarde zich op 28 maart dit jaar unaniem akkoord met de aanpassing van het algemeen politiereglement waardoor ook beperkte snelheidsovertredingen worden afgehandeld met een gemeentelijke administratieve sanctie, beter gekend als een GAS-boete”, zegt schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Belangrijke stap

“Onze eerste bezorgdheid is en blijft de veiligheid van de Temsenaar. De geïnde geldboetes worden dan ook gebruikt voor lokale veiligheidsinitiatieven. Dit is een belangrijke opstap naar meer gemeentelijke autonomie bij het gebruiken van middelen voor investeringen in verkeersveiligheid op lokaal niveau”, aldus nog de schepen.

Voor de overtreder verandert er niet zoveel, alleen dat de overtreder nu een boete zal ontvangen van het gemeentebestuur van Temse en niet meer van de federale overheidsdienst Justitie. De prioriteiten bij het flitsen, zoals vastgelegd in het zonaal veiligheidsplan, blijven ongewijzigd.

53 euro

De nieuwe GAS-boete voor beperkte snelheidsovertredingen bedraagt 53 euro voor de eerste 10 kilometer per uur boven de toegestane maximumsnelheid. Bij zwaardere overtredingen komt er telkens een bedrag per kilometer bij.

Er is wel een verschil tussen een overtreding in de bebouwde kom en eentje in een zone 30. Zware snelheidsovertredingen met meer dan 20 km per uur worden nog altijd strafrechtelijk vervolgd. (Bron: HN/Ivan Elegeert)

Schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman zal de opbrengst van de GAS-boetes investeren
in initiatieven voor verkeersveiligheid.

Een gedachte over “Opgelet: snelheidsovertreders krijgen voortaan GAS-boetes”

  1. Investeren in verkeersveiligheid? Druk zetten op provincie. O- Vlaanderen, wegen en verkeer ivm kruispunt Gasthuisstraat -N 16 – Doornstraat? Eerst zien dan geloven. Duurt waarschijnlijk jaaaaaaren of tot de eerste doden bij voetgangers en / of fietsers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *