Ondernemer met straf idee voor winkelconcept kan winkelpand winnen voor een jaar

TEMSE – Wil je graag een eigen zaak starten, maar vind je de opstart ervan nogal duur? Via de ‘Win je Winkel’-actie in Temse kan een ondernemer een jaar lang zijn of haar concept uittesten met financiële steun van de gemeente. Het bestuur hoopt dat de zaak nadien blijft doorgaan.

Win je Winkel is een actie met de provincie Oost-Vlaanderen, bedoeld om het ondernemerschap aan te zwengelen. In 2021 stonden er maar liefst 55 handelspanden leeg in Temse. Dat is iets meer dan 12 procent van het totale aantal panden, het Vlaams gemiddelde is 10 procent. Onder meer in de Pastoor Boelstaat staan heel wat panden leeg en net hier kunnen ambitieuze ondernemers in juni de Win je Winkel-winkel openen.

“Starters zijn bang om de sprong tot ondernemen te wagen omdat bijvoorbeeld huurcontracten vaak erg duur zijn”, zegt economieschepen Stephan Van der Gucht (N-VA). “Win je Winkel kan een laagdrempelige manier zijn om hun concept te testen.”

Kaaswinkel?

Twaalf maanden lang krijgt de winnaar 650 euro van de gemeente om een deel van de huur en promotie te betalen. Inschrijven kan tot en met 18 april, twee weken later maakt de jury, met mensen van de gemeente, provincie en Unizo, de winnaar bekend, op basis van onder meer de meerwaarde voor het winkelaanbod in Temse. “Geen horeca, dat hebben we al genoeg”, zegt de schepen, die hoopt op innovatieve en frisse ideeën. “Misschien een kaaswinkel? Zo zijn er niet veel in de regio.”

Van der Gucht hoopt dat de winkel ook na het jaar blijft bestaan, ondanks de werken die de komende jaren gepland zijn aan enerzijds de winkelas en anderzijds het Sint-Amelberga-gebouw tegenover het pand. “Maar ze zitten hier nu net, het lijkt dan logisch om te blijven. De herkenbaarheid van je locatie is erg belangrijk.”

Ondanks de hoge leegstandscijfers had Temse heel wat moeite om een eigenaar te vinden die een pand ter beschikking wilde stellen voor de wedstrijd.

Ambitieuzer

“De dynamiek die met deze wedstrijd tot stand komt, zal hopelijk ook andere eigenaars inspireren om via een pop-up formule lege handelspanden in te vullen”, klinkt het.

Op de gemeenteraad klonk lof én kritiek op de actie. Fijn dat het bestuur dit initiatief neemt, “Maar een winkel extra gaat niet het verschil maken”, aldus Brigitte Caura (Tesamen). Ze verwijst naar Lier en Ninove, waarbij iedereen een soortgelijke premie kan krijgen. Caura heeft begrip voor de financiële kost daarvan voor de gemeente. “Maar ik denk dat het geld zichzelf terugbetaald. Voor mij mag het ambitieuzer.”

Er zijn twee kijkdagen voor de geïnteresseerden om het pand te bezoeken: op zaterdag 26 maart en zaterdag 16 april, telkens van 10 tot 12 uur. Inschrijven kan tot 18 april. De winkel moet ten laatste eind juni de deuren openen. Alle info op www.temse.be

Economieschepen Stephan Vandergucht en economiegedeputeerde An Vervliet (beiden N-VA) in de te winnen winkel, momenteel onderverdeeld in kleinere ruimtes met makkelijk te verwijderen muurtjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *