Ouderenadviesraad wil nieuw ouderenbehoeftenonderzoek

Prof. Dominique Verté besprak het ouderenbevolkingsonderzoek van Temse op de open Algemene Vergadering van de ouderenadviesraad.

Temse was één van de eerste gemeente in Oost-Vlaanderen die een 10 tal jaren geleden een ouderen behoeftenonderzoek deed bij zijn bevolking.
De resultaten resulteerden in heel wat kleine en grote acties.
De oprichting van de seniorenmobiel dienst, het dienstencentrum Het Achterpoortje , warme maaltijden, plannen voor de bouw van ouderenvoorzieningen, meer blauw op straat.
Nu meer dan 180 gemeenten deze bevraging gedaan hebben gedurende de afgelopen 10 jaar kan men vergelijkingen maken en verdere acties suggereren.

“Het zou ook goed zijn van deze bevraging over te doen bij de huidige oudere bevolking in Temse na 10 jaar”, aldus schepen van Seniorenzaken Hugo Maes (CD&V) “Ik doe hiervoor de komende week de nodige inspanning om te laten goedkeuren op het cbs”.

De Ouderenadviesraad wil alvast hier zijn schouders onder zetten, bij mensen thuis op bezoek gaan en de vragenlijst invullen.
Een bevragen van ouderen door ouderen.
De seniorendienst zal in afspraak met de Vrije Universiteit Brussel deze resultaten inputen.
Aan Prof. Verté en zijn dienst om opnieuw conclusies te trekken en het beleidsondersteunend te werken naar de toekomst toe.

Dominique Verté is Doctor in de Gerontologie en als professor verbonden aan de opleiding Agogische Wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel. Hij is de stuwende kracht achter de Ouderenbehoefteonderzoeken. Daarnaast begeleidt hij meerdere doctoraatsstudenten in het domein van de sociale gerontologie. Dominique Verté participeert in verschillende Europese onderzoeksprojecten (bv. rond ouderenmishandeling, sociale inclusie) en heeft expertise op verschillende vlakken: politieke en sociale participatie van ouderen, vrijwilligerswerk, buurtontwikkeling, huisvesting, kwetsbaarheid, mobiliteit, ouderenmishandeling.

Ouderenadviesraad 2016
Op de foto vlnr staande Hugo Maes (bevoegde schepen voor ouderenbeleid) Miralda Verdickt (diensthoofd sociale dienst – seniorenconsulent) Roger Troubleyn (ere-voorzitter) Prof. Verté, Jos Verhulst (voorzitter Ouderenadviesraad) Freddy Heyndrickx (ere-voorzitter ) Daan Van Duppen (medewerker Prof. Verté) vlnr zittend : Eddy Calle, Marie-Thérèse Smet, Ingrid Derkinderen, Theo Baecke, Walter Waterschoot.(allen lid van het dagelijks bestuur)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *