Symbolische eerste steen gelegd voor woonzorgcentrum De Reiger: investering van 38 miljoen euro

TEMSE – Hoewel de eerste werken al in augustus 2020 zijn begonnen, was het wachten tot vrijdag 10 september voor de officiële eerstesteenlegging van het nieuwe woonzorgcentrum De Reiger en lokaal dienstencentrum ’t Achterpoortje op de OCMW-site van Temse.

Omringd door betonnen pijlers hebben enkele gemeentelijke notabelen vrijdag 10 september stenen gemetseld en een gedenksteen onthuld.

Verhuizing eind 2023

“Het project omvat een nieuwbouw op het gelijkvloers, een cafetaria, onthaal en lokaal dienstencentrum”, stelt schepen Hugo Maes (CD&V). “Op de eerste verdieping is er plaats voor ergo, animatie, kiné, kapsalon, pedicure en crearuimte. Per verdieping zijn er 34 kamers. Er is een ondergrondse centrale keuken en ondergrondse parking. Daarnaast zijn er voor de beschermde afdelingen nog eens 60 kamers voorzien.”

“Het bestaand gebouw zal gerenoveerd worden, waarbij 23 kamers voorzien worden voor de open afdeling en 7 kamers voor het kortverblijf, daarnaast zijn er ook 13 zorgflats en 25 assistentiewoningen. Dit alles zal uitgevoerd worden in fazen. Vermoedelijk zal de verhuizing van de bewoning starten eind 2023. In het kader van het studiewerk werd in overleg met AZ Nikolaas ook uitgekeken naar een nieuwe locatie voor de polikliniek.”

Klantgerichte structuur

“Eén van de kernwaarden van het Lokaal Bestuur en de Welzijnsvereniging Sleutelzorg is ‘klant gedreven'”, stelt Maerevoet. “Waar wij tot nu toe een organisatie gestuurde structuur hadden voor onze bewoners gaan wij evolueren naar een klant gerichte structuur. Wij gaan naar een nieuw model van wonen en leven in de woonzorgcentra.”

Zo is de infrastructuur van de leefzalen ontworpen dat wij op elke afdeling gaan werken met leefgroepen van ongeveer tweemaal 15 bewoners. De leefzalen zijn uitgerust zijn met de nodige faciliteiten om bijvoorbeeld samen kleine gerechten te maken. Ook activiteiten kunnen er georganiseerd worden per leefgroep of gezamenlijk via het al dan niet openen van een schuifwand.”

De nieuwe verpleegposten situeren zich in het zichtveld van de leefzalen zodat de verpleging altijd oogcontact heeft met de bewoners.”

“Waar wij tot nu toe de middagmaaltijden serveren op een geportioneerde schotel, het klassieke ziekenhuis model, zullen wij overgaan tot het serveren van de maaltijden in bulk. De bewoner zal dus zelf kunnen aangeven wat hij of zij graag op het bord wenst en hoeveel. Ook dit zal gebeuren in de leef zaal. Bewoners die toch liever op hun kamer eten zullen dit uiteraard altijd nog kunnen.”

“Eens de nieuwe keuken is in gebruik genomen wordt er nu reeds gedacht om naast het vast menu ook een keuze menu aan te bieden. Op elke afdeling is een ruime sanitaire voorziening. Er is een hoog-laag bad en ook een ruime douche cel voor wie nog zelfstandig een douche wil nemen.”

Ruimere accomodatie

“Voor de beveiligde afdeling is er een binnentuin voorzien waar de residenten vrij kunnen in wandelen. Voor de beveiligde afdeling op niveau 1 is er een lift voorzien die uitkomt op de binnentuin.”

“In de nieuwbouw krijgt ook het Lokaal Dienstencentrum ’t Achterpoortje een nieuw onderkomen”, stelt Maerevoet. “De klanten van het Lokaal Dienstencentrum zullen dan over een ruimere accommodatie beschikken, het aantal middagmaaltijden zal kunnen verhoogd worden en er zal mogelijkheid zijn om deel te nemen aan activiteiten georganiseerd door het WZC of omgekeerd. Hierdoor krijgen de actieve senioren reeds voeling met het reilen en zeilen binnen het WZC.”

“In de nieuwbouw zal ook het Zorgloket ingericht worden voor de dienst Thuiszorg. Het is de bedoeling dat iedereen met zijn vraag voor zorg- en/of ondersteuning terecht kan bij dit één uniek loket. Medewerkers zullen opgeleid worden om met voldoende kennis een antwoord te geven op de vraag of om door te verwijzen naar een bevoegde dienst.”

Deze eerste steenlegging is een symbolisch moment. Het startschot van de bouw van een nieuw woonzorgcentrum. Onze medewerkers kijken reeds met ongeduld uit naar het volgend moment, wellicht nog het belangrijkste moment namelijk: de opening van het nieuwe woonzorgcentrum De Reiger.”

“In goed uitgeruste leefzalen kunnen die groepsbewoners activiteiten volgen of eten. “Tot nu toe serveren wij middagmalen op een geportioneerde schotel, het klassieke ziekenhuismodel, maar wij gaan over tot maaltijden in bulk. De bewoner kan dus zelf aangeven wat hij of zij op het bord wenst en hoeveel.”

Kapsalon en kinesist

’t Achterpoortje krijgt in de plannen meer ruimte, zo kan het aantal middagmaaltijden omhoog. De eerste bewoners verhuizen eind 2023. De nieuwbouw krijgt naast kamers ook allerlei faciliteiten zoals een kinesistenruimte en een kapsalon. Daarnaast komt een plein met parking. Een deel van De Reiger blijft staan en wordt gerenoveerd. De werken worden geraamd op 38 miljoen euro. Ter vergelijking: De kostprijs van AC De Zaat was 19 miljoen euro.

Ook de polikliniek krijgt een nieuwbouw op het terrein, achter het Sociaal Huis, maar het AZ Nikolaas financiert dat zelf.”

Meer foto’s, klik hier

vlnr.: Voorzitter Sleutelzorg Werner Maerevoet, schepen Hugo Maes en burgemeester Luc De Ryck metselden een symbolische eerste steen
Er werd ook een gedenksteen onthuld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *