Visdiefvlot geplaatst op de vijver aan de Vuurkouter in Steendorp

TEMSE/STEENDORP – Natuurpunt Waasland Scousele heeft sinds enige tijd een mooi stukje van de Vuurkouter in Steendorp in beheer. Op de vijver daar is nu een nestvlot geparkeerd om de visdief, een slanke vogel met zwart kopdak, een veilige plaats te geven om eieren uit te broeden.
Een visdief staat als kwetsbaar op de Vlaamse rode lijst. (foto: Willy Verschueren)

“Een visdief is een slanke vogel met een zwarte kopkap, een gevorkte staart en rode poten”, vertelt Nine Van Hoyweghen, voorzitter van Natuurpunt Scousele. “De snavel heeft een oranjerode kleur met meestal een zwarte punt. De soort staat als kwetsbaar op de Vlaamse rode lijst.”

Broedsel beschermen

De vogels overwinteren langs de West-Afrikaanse kust, van Mauretanië tot Libië. Maar komen tot bij ons om een legsel van 2 à 3 eieren uit te broeden. Een kuiltje in een zandachtige platte ondergrond dient als nest. In 2020 hebben drie koppels visdief gebroed op de Vuurkouter in Steendorp.

“Met steun van het Regionaal Landschap Schelde Durme, heeft de technische ploeg van de gemeente Temse een prachtig nestvlot kunnen bouwen”, glundert Nine. “Dit vlot moet het broedsel beschermen tegen de vossen, ratten, marterachtigen en andere land- en grondpredatoren. In samenwerking met de technische ploeg, de brandweer en een boot van een Vuurkoutergebuur is het vlot daar te water gelaten. Het is er vrij diep en het vlot is vakkundig verankerd.”

Uitkijkpunt

“Hopelijk vinden de visdieven dit vlot even prachtig als wij en zien we hier binnenkort broedsels”, klinkt het. “De vogelliefhebbers van Natuurpunt zullen dit zeker monitoren. De vliegkunsten van de visdief zijn spectaculair.
Je kunt het vlot zien liggen via de wandelweg Oeverdam, van aan het gemeenteplein van Steendorp, richting Rupelmonde. Natuurpunt Waasland Scousele heeft er een prachtig uitkijkpunt dat voor het publiek toegankelijk wordt gemaakt. Zeker een verrekijker meenemen.”

Een nestvlot in het midden van de vijver moet het broedsel van de Visdief beschermen tegen ondermeer vossen en ratten (foto’s: Arnold Moonen)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *