Bakker en brouwer maken brood met streekbier: “Dit is echt een product van Tielrode”

TEMSE / TIELRODE –  Ze liggen vlak naast elkaar dus een samenwerking moest er wel eens van komen: bakkerij Anné en brouwerij VDBCK uit Tielrode slaan de handen in elkaar om een brood met bierdraf te maken. Maar meer nog dan het resultaat, vinden beide partners ook de lokale verankering belangrijk.

Bakker Geert Anné doet niets liever dan nieuwe broden bakken. Zo creëerde hij onlangs nog een variant op het rozijnenbrood met gojibessen. En recent kreeg hij het idee met draf, het restproduct van bier, te werken. Kerelbrood is het resultaat, gemaakt met draf van Kerelbier dat wordt gebrouwen in brouwerij VBDCK.

“Op zich kan iedereen brood met bier maken, dat is niets speciaal”, zegt Geert. “Maar door samen te werken met de brouwerij, op amper 100 meter van mijn deur, maken we echt een product van Tielrode. En doordat ik ook meel van de Molens van Temse gebruik, is dit helemaal korte keten.”

Cholesterol

Ook Charlotte De Cock, zaakvoerster van VBDCK, vindt die lokale verankering belangrijk. Bovendien hebben ze in de brouwerij draf genoeg.

“Draf is een restproduct van het brouwproces en bestaat vooral uit een mengeling van mout en granen”, legt Charlotte uit. “Elke week komt hier een lege container die we opvullen met draf. Geert gebruikt dus maar een klein deel, de rest gaat naar een boer die er zijn koeien mee voedert. Naar het schijnt vinden die dieren dat heel lekker.”

De draf wordt gehakseld voor het in het brood komt. Omdat de brouwerij verschillende Kerel-bieren maakt, gaat Geert steeds met verschillende soorten draf aan de slag.

“En dat merk je aan het brood, dat dan een beetje anders smaakt en kleurt”, zegt hij. Al blijft de smaak steeds subtiel en proef je in de eerste plaats een brood dat dankzij de draf net iets langer mals blijft. En Geert ontdekte nog iets over zijn nieuwste baksel. “Draf bevat plantensterolen, wat helpt de cholesterol naar beneden te halen. Geen enkel ander brood heeft dat. Het is dus nog eens extra gezond ook.”

Het Kerelbrood (2,80 euro) is te koop bij bakkerij Anné, Antwerpsesteenweg 32 in Tielrode. (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Doordat de brouwerij verschillende soorten draf heeft, smaakt het Kerelbrood telkens anders, zeggen Charlotte en Geert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *