Komend weekend ‘Smakelijk Erfgoed’ bij de plaatselijke handelaars

Corona-veillig alternatief voor Streekproductenbeurs

TEMSE – De voorbije jaren organiseerde Confrérie De Gouden Sleutel een streekproductenbeurs in het oud -gemeentehuis. Dat lukt dit jaar jammer genoeg niet  maar de Confrérie zocht en vond een corona-proof alternatief.

Op zaterdag 24 april kan je dan ook ontdekken hoe de nachtelijke inspanningen van jouw warme bakker of hoevewinkel elke dag resulteren in Smakelijk Erfgoed.

De plaatselijke handelaars die lid zijn van de Confrérie stellen hun product, dat vaak nog voor dag en dauw gemaakt wordt, volgens oude technieken of recepten, extra in de kijker.

Ontdek hieronder alle deelnemende partners en streekproducten:

Smakelijk Erfgoed in de kijker

Bakker Anné-Boeykens
Antwerpse Steenweg 32, 9140 Tielrode
03 771 15 94
Geïnspireerd op het thema van Erfgoeddag 2021 ‘De Nacht’ creëerde bakker Geert zijn nieuwste uitvinding: Nachtbrood (puur spelt). Ook ontwikkelde hij een speciaal brood i.s.m. plaatselijke brouwerij VBDCK op basis van draft van Kerelbier en een Fretalopbrood, verwijzend naar de draak uit het gelijknamige sprookje over Temse. Producten enkel verkrijgbaar op bestelling.

Bakker Bauer
Gasthuisstraat 25, 9140 Temse
03 771 15 50
Op Erfgoeddag presenteert bakker Bauer u het lekkere Waas Polderbrood. Dit egale, lichtbruine brood is een volledig ambachtelijk product, waarvan de grondstoffen met veel zorg geteeld zijn door plaatselijke landbouwers. De tarwe in het brood wordt ook exclusief vermalen bij de Molens van Temse.

De Wollebol
Hogenakkerstraat 101, 9140 Temse
0489 57 05 58
martine.vl@telenet.be
De Wollebol is een schapenboerderij met een dierenbestand van ongeveer tweehonderd schapen, die reeds 25 jaar lang grazen op de dijken van Steendorp tot Elversele. Heerlijke, zelfgemaakte yoghurt en kaas van schapenmelk, is op Erfgoeddag verkrijgbaar in het plaatselijke hoevewinkeltje.

De Zoetie
Krijgsbaan 153, 9140 Temse
04 95 47 72 15
Het maken van eigen confituur en dessertjes is volgens de zaakvoerster van De Zoetie een “uit de hand gelopen hobby” die onverwachts uitgegroeide tot een succes. Speciaal in de kijker n.a.v. Erfgoeddag: appel-peerconfituur, met lokaal geteelde ingrediënten.

De Vleeshoeve
Hollebeek 61 B, 9140 Temse
03 771 61 73
info@devleeshoeve.be
De Vleeshoeve is een echte hoeveslagerij: al hun vlees is uitsluitend afkomstig van eigen vee, dat met veel beroepsliefde en -ernst op de meest diervriendelijke wijze wordt gefokt. Speciale actie n.a.v. Erfgoeddag op zaterdag 24/04: varkenskoteletten 3 + 1 gratis en rundersteak 750 gr + 250 gr gratis.

Fruitbedrijf De Dycker
Krijgsbaan 166, 9140 Temse
03 771 00 14
Wie de lokale producten van De Dycker nog niet kent, kan deze ontdekken op Erfgoeddag! De eigen geteelde appelen, peren of aardappelen en geperste fruitsapjes zijn te koop in het hoevewinkeltje of 24/24 verkrijgbaar via de automaat.

IJs Van De Walle
Potaardestraat 15, 9140 Temse
03 771 01 17
info@ijsvandewalle.be
www.ijsvandewalle.be
Al sinds 1949 wordt het ijs van de familie Van De Walle gemaakt volgens een origineel familierecept. Op Erfgoeddag zetten zij hun specialiteit en handelsmerk in de kijker: ambachtelijke ijstaarten en ijstaartjes.

Keurslagerij Marnik
Kasteelstraat 32, 9140 Temse
03 771 52 07
keurslagermarnik@telenet.be
Yves en Donia tonen op Erfgoeddag graag waar ze voor staan: ambacht en passie voor pure producten. Zo wordt hun Fretalop-paté op traditionele wijze bereid. Géén bewaarmiddelen en kleurstoffen, wél vers keelspek, lever, een kruidenmix van het huis en vooral een lekker Temses blond Fretalopbier. Ook hun stoverij met Kerelbier is écht van hier. Het Belgisch (en zelfs Waas!) witblauw rundsvlees gaart langzaam in donkere Kerel stout – dat andere lekkere en typische Temsebier – tot het heerlijk mals en smaakvol is.

Monasterium – Gemeenschap van de Goede Herder
Cauwerburg 129, 9140 Temse
03 711 19 06
info@goedeherder.be
De broeders en zuster van De Goede Herder maken al jaren ambachtelijke producten om te verkopen in hun eigen kloosterwinkel: van kloosteraperitieven, over kloostermosterd, -honing en -kazen, tot het nieuwste Temseproduct ‘Azijnzekersazijn’. Op Erfgoeddag kan je alles ontdekken in hun kraampje, open tussen 14-17 u.

Sails Vishandel
Kasteelstraat 53, 9140 Temse
03 711 08 45
Hoe paling in ’t groen precies bereid wordt, blijft tot op heden een goed bewaard publiek geheim. Maar dat die van Temse de beste blijft uit de streek staat als een paal/paling boven water! Het recept verschilt per familie of kok, maar wordt al decennia lang van generatie op generatie doorgegeven. Het is dan ook logisch dat Sails Vishandel, ondertussen meester in het klaarmaken van paling in ’t groen, dit ‘smakelijk erfgoed’ in de kijker wil stellen.

Slagerij Ardenia
Schoolstraat 2, 9140 Temse
03 771 02 89 – 0475 54 40 37
ardenia@telenet.be
www.ardenia.be
Jean-Pierre presenteert met trots één van zijn bekende creaties: het Met Man en Macht Mini Maatje, een gehaktbroodje met mosterd en kaas dat zijn naam ontleent gelijknamige serie van Woestijnvis uit 2013, die grotendeels in Temse werd gedraaid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *