Kunstwerk met bewegende vlinder siert voortaan gevel van historisch gemeentehuis

Inhuldiging kunstwerk voorloper van expo ‘Natuur in Miniatuur’ van Temsese kunstenares Marijke Meersman in Plantentuin Meise

TEMSE – Vrijdagnamiddag werd aan de gevel van het gemeentehuis op de Markt een creatie van illustratrice Marijke Meersman ingehuldigd. Het kunstwerk ‘Onder de Vleugels’ is een bewegende vlinder, dat past in het project Natuur in Miniatuur, een kunsthappening vanaf 15 mei in de Plantentuin van Meise.

Marijke Meersman (56) is vooral bekend als illustratrice. Ze maakte in haar lange carrière maar liefst 168 boekcovers en ook heel wat postzegels werden door haar ontworpen.

“De creatie van het kunstwerk kent een hele voorgeschiedenis”, vertelt Marijke Meersman. “Naar aanleiding van de honderdste illustratie die ik maakte voor een postzegel van Bpost lag de uitgave van een kunstboek voor de hand. Het boek zal voorgesteld worden in de Plantentuin van Meise op 14 mei.”

“Maar het werd veel meer dan een kunstboek. Bpost spoorde mij aan om een grote kunsthappening op poten te zetten. Mijn fantasie reikt soms heel ver en ik droomde van een expo in het kasteel van de Plantentuin van Meise. En die droom bleek toch niet onrealistisch.”

‘In maart vorig jaar waren we volop bezig met de voorbereidingen van het boek, een kortfilm en de expo, en toen sloeg corona toe. Om er zeker van te zijn dat niet alles vergeefse moeite zou zijn besloot ik om een buitenexpo te realiseren in de Plantentuin van Meise.”

Binnen het project ‘natuur in miniatuur’ kwam ik op het idee om een combinatie te maken van techniek, kunst en natuur. Voor de techniek kon ik een beroep doen op het bedrijf LVP Engineering uit Temse. Het kunstwerk ‘Onder de Vleugels’ is een voorloper van de expo in Meise. En zo heeft Temse een primeur te pakken. Of hoe een illustratie kan uitgroeien tot een vier meter groot kunstwerk in Temse.”

Vlaams minister Matthias Diependaele mocht het kunstwerk in beweging zetten

“De vlinder is een dagpauwoog. Ik hoop dat veel voorbijgangers hier even halt zullen houden. Het mooiste effect is natuurlijk wanneer hij van gesloten stand de vleugels open en de kleurenpracht tevoorschijn komt.”

Jo Delmotte van LVP Engineering is blij met het resultaat.
“De bewegingen van de vlinder zijn identiek als in de natuur. De vlinder zit in een soort rustpauze zoals hij op een bloem zou zitten. ’s Nachts gaan de vleugels toe. We hebben ook een windmeter geïnstalleerd aan de gevel van het gemeentehuis. Als de wind iets te hard waait, gaan de vleugels ook automatisch toe.”

Marijke doopt het werk ‘Onder de vleugels’. “Er zit heel veel symboliek in”, vertelt ze. “Voor een creatieve geest is het belangrijk dat men de vleugels kan spreiden. Daarnaast geeft het ook een gevoel van geborgenheid om onder de vleugels te zitten. Met dit werk wil ik mensen wat dichter bij zowel natuur als cultuur brengen.”

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) was eregast bij de inhuldiging vrijdag. Ook hij is onder de indruk. “Het kunstwerk geeft een meerwaarde aan dit stuk onroerend erfgoed”, klinkt het.

De kunsthappening ‘Natuur in miniatuur’ loopt van 14 mei tot 22 november in de Plantentuin van Meise. Kaarten voor de expo zijn ook te verkrijgen bij de toeristische dienst van Temse.

Meer foto’s, klik hier

Minister Matthias Diependaele mocht de stekker in het contact steken en de vlinder in beweging brengen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *