Carnavalscomité Temse viert jubileum met lancering eigen bier

Nieuw bier is een ode aan de stichter van Temse carnaval

TEMSE – Het carnavalscomité van Temse bestaat 44 jaar, in carnavalstermen een jubileumjaar (4×11). Dat zet men in de kijker met de lancering van een eigen bier: Désiré. Meteen ook een ode aan de stichter van Temse carnaval: Désiré Van Riet.

“Het nieuwe streekbier moet een blijver zijn. Als het aanslaat uiteraard”
Dirk Mettepenningen Voorzitter Gemeentelijk Carnavalscomité

Het is ondertussen van 2019 geleden dat men in Temse nog eens de zotskap kon opzetten. Dit jaar zou men 44 jaar carnaval vieren in de scheldegemeente (44 als veelvoud van carnavalscijfer 11) Maar door corona kon dit natuurlijk niet doorgaan.

Toch bleef men bij het carnavalscomité niet bij de pakken zitten.

Uitgave van boek

“Na de lancering van de Reus Gerard Den Belleman in 2017 hadden we voor ons jubileumjaar twee initiatieven in de pipeline zitten”, stelt Dirk Mettepenningen, voorzitter van het Gemeentelijk Carnavalscomité. “De uitgave van een boek met de geschiedenis van Temse carnaval en de lancering van een eigen bier.”

Door de uitbraak van het coronavirus werd de uitgave van het boek, waar bestuurslid Eveline Claus aan bezig is, nog even uitgesteld maar het eigen bier is nu toch verkrijgbaar.

Aangepast glas

Het nieuwe streekbier moet een blijver zijn. “Als het aanslaat uiteraard”, zegt  Mettepenningen. “De eerste reacties zijn erg positief. We gingen voor het bier aankloppen bij verschillende brouwerijen maar bij brouwerij BeerSelect in Gent vonden we wat we zochten: “Een blond speciaalbier met 7,2% alcoholgehalte. Het bier bevat veel Belgische hop waardoor het wat extra bitterheid heeft.”

Het logo, ontworpen door Eveline Claus, is geïnspireerd op de skyline van Temse. Er wordt ook een aangepast glas op de markt gebracht. Voorlopig is het bier enkel bij drankenhandel Prik & Tik op Cauwerburg en in de webshop van het carnavalscomité te verkrijgen. “Maar zodra de horeca heropent, zal het ook in heel wat cafés in groot-Temse op de kaart staan”, aldus Mettepenningen.

De naam van het nieuwe bier is een eerbetoon aan Désiré Van Riet, die als schepen het carnaval oprichtte in 1977.

Mooi eerbetoon

“Bij de fusie in 1977 was er in elke deelgemeente een carnavalsstoet, behalve in de centrumgemeente Temse”, weet burgemeester Luc De Ryck. “Daarom dat Désiré Van Riet een initiatief nam om ook in de centrumgemeente carnaval te organiseren. Een jaar later is dan de eerste stoet georganiseerd.”

Zijn zoon Didier Van Riet mocht als eregast op de voorstelling van het bier woensdagavond in AC De Zaat het bier in ontvangst nemen.

“Het doet mij iets. Het is fantastisch mooi eerbetoon aan mijn vader en zijn inspanningen om carnaval hier in Temse op de kaart te zetten”, klinkt het.

Op het etiket van het bier staat ook een QR-code die men kan scannen met een smartphone en verbinding maakt met een webpagina over Désiré, de vader én stichter van van carnaval in Temse. Zo krijgt men meer info over het nieuwe Temsese bier.

De jubileumeditie van Temse carnaval is alvast uitgesteld naar volgend jaar.

“In het najaar willen we alvast terug een prinsverkiezing organiseren”, bevestigt Dirk Mettepenningen, voorzitter van het Gemeentelijk Carnavalscomité. “De verkoop van het bier moet ook wat geld in het laatje brengen zodat we er volgend jaar een groot feest van kunnen maken.”

Hedendaagse trend

Ook biervereniging de Objectieve Kaaischuimers is de lancering van het nieuwe streekbier erg genegen.

“Toen wij 25 jaar geleden startten met onze vereniging bestonden er niet zoveel biervariëteiten”, stelt voorzitter Soames Maes. “Als we de evolutie bekijken is het aantal microbrouwerijen en het aanbod van bieren serieus uitgebreid. Dat blijkt ook uit de bierkaarten in cafés en restaurants waar veel meer aandacht aan wordt besteed dan 25 jaar geleden.”

“En uiteraard zijn wij als Kaaischuimers, die zich actief inzetten tot het promoten van de biercultuur, altijd verheugd als er een nieuw bier wordt voorgesteld. Désiré is een zeer lekker bier dat wat smaak betreft meegaat in de hedendaagse trend die er is, met name de meer hoppige bieren, evenwichtig is van smaak en een etiket dat sober is maar karakteristiek voor Temse.”

Een fles van 33cl kost 2,10 euro, een glas 6 euro maar wie een doos van 24 bestelt krijgt dit er gratis bij. Bestellen kan via www.carnavaltemse.be/winkel/catalogus

Burgemeester Luc De Ryck, Didier Van Riet en voorzitter Dirk Mettepenningen bij de voorstelling van het bier. Op de tweede rij Soames Maes van de Objectieve Kaaischuimers, penningmeester Davy De Gendt en bestuurslid Eveline Claus

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *