Gemeentebestuur plaatst wildspiegels in de Scouselestraat

TEMSE/STEENDORP – Het schepencollege besliste om wildspiegels te plaatsen in de Scouselestraat in Steendorp.

“Door de werken in de buurt was er afgelopen tijd wat meer verkeer in de straat en vanuit van Natuurpunt werd ons gemeld dat er afgelopen maanden vijf reeën slachtoffer van het verkeer geworden zijn”, aldus schepen van Natuur en Groen Hugo Maes (CD&V)

De Scouselestraat is de verbinding tussen Temse en Steendorp vanaf de Oostberg tot het centrum van Steendorp. Met langs de ene zijde de natuurpark Roomkouter en de site van het Fort van Steendorp en de andere zijde het Schouselbroek.

Het plaatsen van wildspiegels is een relatief goedkope oplossing om wildverkeersslachtoffers te beperken.

Wildspiegels zijn blauwe reflectoren die aangebracht worden op de achterkant van een paaltje langs de kant van de weg. Door de reflectie van koplampen van voorbijrijdende auto’s krijg je een schrikeffect. Het blauwe licht wordt weerkaatst in het bos, wat de ree als onnatuurlijk ervaart en dus zal het dier rechtsomkeer maken. Studies tonen aan dat het aantal ongevallen met 73 procent daalt als er
wildspiegels staan.

“We vroegen ook advies aan onze collega’s in Bornem, waar men reeds ervaring
heeft met wildspiegels in de Appeldijkstraat, Beerdonkstraat en Branstsedreef”, stelt Maes. Zij hebben er positieve ervaringen mee en hebben de indruk dat het aantal slachtoffers onder de reeën sindsdien verminderd is. Ze gaven wel de tip mee geen spiegels te plaatsen bij woningen omdat de weerspiegeling hinderlijk is voor de bewoners.”

“We vroegen ook advies aan de eigen dienst mobiliteit, die ons verzekerde dat wildspiegels verkeerstechnisch geen problemen veroorzaken. Er wordt nauwelijks of niet geparkeerd, er enkel op letten geen spiegels te plaatsen bij de uitwijkstroken.”

Het plaatsen van wildspiegels kan dus het aantal ongevallen met reeën aanzienlijk verminderen.

“De paaltjes worden wenselijk op een afstand van 50 meter van elkaar geplaatst aan vier zijden van de weg in zigzagverband zodat er om de 25 meter een paaltje staat. In de Scouselsestraat is er een strook van 800 meter waar geen huizen staan en één wildreflector kost 10,97 euro waardoor de totale kostprijs neerkomt op 351,04 euro”, besluit de schepen.

De Scouselestraat krijgt wildspiegels (Foto: Google Streetview)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *