Temse in middenmoot met coronabesmettingen

Politie verhoogt toezicht op samenscholingen scholieren

TEMSE – Tijdens de laatste vergadering van de Veiligheidscel van Temse op donderdag 22 oktober werd geconcludeerd dat Temse qua aantal besmettingen tot de middenmoot in de regio hoort (niet het hoogste, niet het laagste aantal).

Voor het in kaart brengen van de evolutie baseert men zich op cijfermateriaal van de Lokale Huisartsenkring, het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano.

De Veiligheidscel wordt gevormd door burgemeester Luc De Ryck (voorzitter) en vertegenwoordigers van de Huisartsenkring, Hogere Gezondheidszorg, schepencollege, gemeentepersoneel, Politie, Hulpverleningszone Waasland (brandweer), de woonzorgcentra en de scholengemeenschappen.

Cijfers Temse

Inwoners: 156 besmettingen in week 43 >< 114 in week 42 (12-18/10)
(De recente cijfers tonen 287 besmettingen de voorbije twee weken ofwel 950 per 100 000 inwoners.)

Sinds de tweede uitbraak in juli testten 557 Temsenaars positief voor Covid-19
In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen hoger, omdat personen die besmet zijn maar geen symptomen vertonen, zich niet meer moeten laten testen
Tot de leeftijdscategorieën met het laagste aantal besmettingen behoren de 70- en 80-plussers.

Sinds de tweede uitbraak werden geen overlijdens gemeld

Huisartsen: geen zieke huisartsen tot dusver (33 in totaal)
Woonzorgcentra: de eerste besmettingen in De Reiger, ’t Blauwhof en Huize Vincent werden vastgesteld, zowel onder het personeel als bij bewoners; de bezoekregeling werd, waar nodig, aangepast

Scholen: zowel in het lager als in het secundair onderwijs stijgt het aantal besmettingen en quarantainegevallen bij leerlingen en leerkrachten, met een tekort aan onderwijzend personeel tot gevolg; een verplichte quarantaineperiode van 14 dagen (i.p.v. 10 dagen) zou scholen de mogelijkheid bieden om beroep te doen op een interim-leerkracht.

Vertegenwoordigers op de Veiligheidscel deelden de vaststelling mee dat de veiligheidsmaatregelen aan sommige grootwarenhuizen en winkels minder nauwgezet worden opgevolgd dan in het voorjaar. Bijgevolg besliste de cel om alle winkelzaken hierover aan te schrijven.

Ook werd aangehaald dat scholieren over de middag en na schooltijd met velen samenscholen ter hoogte van de bushalte in de Kouterstraat en op het skatepark. De Lokale Politie verhoogt het toezicht hierop.

De vaststelling van de overvolle schoolbussen wordt door het Lokaal Bestuur schriftelijk aangekaart bij De Lijn.

Vanuit het bedrijfsleven werd intussen de bekommernis geuit om werken voor en in de bedrijven toe te laten, wat broodnodig is voor de (ook lokale) economie. Vanzelfsprekend moeten ook op het werk de veiligheidsregels strikt gevolgd worden.

In het belang van ieders gezondheid roept het gemeentebestuur iedereen – en vooral de jongeren – op tot het strikt volgen van de coronamaatregelen:

Draag een mondmasker waar dat verplicht of nodig is
Respecteer de afstand van 1,5 m
Ontsmet en was je handen regelmatig
Beperk je contacten zoals de overheid oplegt
Doe aan telewerken indien mogelijk
Blijf zoveel mogelijk thuis
Zoek ontspanning in openlucht met je bubbel of ontleen een e-boek uit de Bib

2 gedachtes over “Temse in middenmoot met coronabesmettingen”

    1. Beste Christiaan, gelijk heb je. Dit heb ik ook aan de bevoegde gemeentelijke dienst gestuurd die het persbericht doorstuurde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *