William kan zijn buurvrouw (70) uit ontploft huis redden: “Ik riep haar naam, maar kreeg geen antwoord”

TEMSE-VELLE –  – William Thierens uit Temse is de held van de dag. Hij heeft zondagochtend 16 augustus zijn buurvrouw (70) gered, nadat haar huis in de Heistraat in Velle, een gehucht van Temse, was ontploft door een gasexplosie. Hij kon de zwaargewonde vrouw nog net op tijd uit haar rokende en brandende woning halen.

Het huis van de 70-jarige alleenstaande Jeannine Van Mele daverde om 8.45 uur op zijn grondvesten. Buren hoorden eerste een zware doffe explosie, gevolgd door nog twee kleinere knallen. De achtergevel van het huis bleek volledig weggeblazen te zijn. Ondertussen had wat er nog overbleef van de woning zich gevuld met rook en was er brand ontstaan op de zolderverdieping.

William kan zijn buurvrouw (70) uit ontploft huis redden:“Ik riep haar naam, maar kreeg geen antwoord”

“Dat mijn buurvrouw zo’n ontploffing zou overleefd hebben, hielden we niet voor mogelijk gehouden”, vertelt William Thierens, die samen met enkele andere buren meteen na de explosies de straat was opgelopen. “Ik riep verschillende keren haar naam, maar kreeg geen antwoord. Uiteindelijk hoorde ik toch een gekreun tussen de brokstukken aan de achterkant van het huis. Ik besloot om eropaf te gaan. Mijn buurvrouw bleek gekneld te zitten achter een deur die door de kracht van de explosie was weggeblazen. Ik kon haar bevrijden en naar de straat brengen. Ondertussen had ik zelf ook al ademhalingsproblemen gekregen door de rook die in haar woning hing.”

William kan zijn buurvrouw (70) uit ontploft huis redden: “Ik riep haar naam, maar kreeg geen antwoord”

Jeannine Van Mele bleef bij bewustzijn, maar wist door de shock niet wat er gebeurd was. Haar verwondingen leken aanvankelijk mee te vallen, maar uiteindelijk moest ze toch in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht worden.

Niet zonder risico

Haar buurman William beseft dat het redden van zijn buurvrouw niet zonder risico was. “Op zo’n momenten moet je snel reageren en handelen”, zegt hij. “Iemand niet helpen die hulp nodig heeft, dat kan ik niet. Ook al was het op dat moment heel gevaarlijk.”
De oorzaak van de gasexplosie wordt nog volop onderzocht. Uit de eerste vaststellingen van een deskundige, aangesteld door het parket van Oost-Vlaanderen, zou het om een ongeval gaan. “Een niet-beveiligd oud gasfornuis blijkt de aanleiding geweest zijn voor de ontploffing”, klinkt het.

Mogelijk vond er urenlang een ophoping van gas plaats in de woning en werd de explosie veroorzaakt door het bijvoorbeeld aanknippen van een lichtschakelaar.
“Koken deed mijn buurvrouw in elk geval al tien jaar niet meer”, weet haar buurman. “Omdat ze niet meer zo goed ter been is, worden er kant en klare maaltijden gebracht. Ik kwam zelf ook bijna elke dag bij haar over de vloer. Mijn echtgenote had een half uur voor de ontploffing nog boodschappen voor haar gedaan.” (Bron: HN/Bert Foubert)

William kan zijn buurvrouw (70) uit ontploft huis redden:“Ik riep haar naam, maar kreeg geen antwoord” (foto BFS)

Een gedachte over “William kan zijn buurvrouw (70) uit ontploft huis redden: “Ik riep haar naam, maar kreeg geen antwoord””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *