Nieuwbouw woonzorgcentrum De Reiger definitief van start

TEMSE – Maandag 3 augustus begon de tweede fase van de nieuwbouw van WZC De Reiger en lokaal dienstencentrum ’t Achterpoortje. De komende vijf jaar zal op de site van welzijnsvereniging Sleutelzorg een nieuw woonzorgcentrum, aangepast aan de noden van de tijd, mét een ondergrondse parking gebouwd worden.

De sanitaire cellen van het huidige woonzorgcentrum voldoen niet meer aan de noden omdat ze rolstoel-toegankelijk moeten zijn.

“De huidige sanitaire cellen kunnen niet aangepast worden tenzij we de helft van de huidige capaciteit zouden inleveren”, klinkt het bij Frank Fonck van Sleutelzorg. “Naar rentabiliteit toe zou dit een slecht scenario zijn en zou onze erkenning in gevaar komen met alle gevolgen van dien.”

“Met deze nieuwbouw willen we daarom als plaatselijk bestuur naar buiten komen om ons op een professionele manier als zorgverlener in de markt te zetten”, stelt schepen Hugo Maes. (CD&V) “Dit met deskundigheid en warme zorg voor de bewoners. De aangepaste infrastructuur is hiervoor een noodzaak.”

“Samen met de renovatie van de Kouterstraat en Mariadal en de site van het voormalige ISA zal er heel wat veranderen in dat deel van het centrum.”

Tweede fase

De voorbije jaren werden een aantal voorbereidende werken uitgevoerd zoals het plaatsen van een nieuwe hoogspanningscabine, een archeologisch onderzoek en het verleggen van dataverbindingen, de aanleg van een nieuwe weg rond de Reziger en verleggen van riolering en technieken.

Sinds maandag 3 augustus is gestart met de tweede fase van het project. die loopt tot juli 2022. Het bouwen van een nieuw tijdelijk inkom en de verhuis van de cafetaria en ergo. Het afbreken van cafetaria en ergo. Het realiseren van een ondergrondse parking en het bouwen van een nieuwe cafetraria, lokaal dienstencentrum, fitness, kiné, administratie, centrale keuken en de open afdelingen en een laad – en losplatform dat bereikbaar zal zijn vanuit de Gasthuisstraat.

Tijdens de derde fase van het project dat loopt van oktober 2022 tot augustus 2024 volgt de bouw van de beschermde afdelingen die op het gelijkvloers een grote binnentuin en op de eerste verdieping een groot terras krijgen.

Investering

Vanaf november 2024 volgt de vierde fase waarbij het gelijkvloers van het bestaande woonblok volledig gerenoveerd wordt. Dit voor de open afdeling en een centrum voor kortverblijf.

Op de bovenliggende verdiepingen van de huidige hoogbouw zal men dan 13 Zorgflats en 25 assistentiewoningen realiseren. Dit deel van het project zit nog in de ontwerpfase.

Het project is een investering van zowat 30 miljoen euro. En zal in het woonzorgcentrum 150 woongelegenheden bevatten. Zeven kamers voor kort verblijf, 13 zorgflats en 25 assistentiewoningen. 70 flats in Residentie Elisabeth en een gloednieuw Lokaal Dienstencentrum.

Het gloednieuw woonzorgcentrum zal zo ingericht worden dat, bij uitbraak van een pandemie, zoals we  nu beleven met het coronavirus,  men op pakweg 1 uur alles kan afsluiten.

Binnenkort zal ook de boom voor De Reiger gerooid worden.
“De boom werd geplant ter gelegenheid van de bouw het huidige woonzorgcentrum, zowat 37 jaar geleden”, stelt Sleutelzorg. ” En is dus geen 100 jaar oud zoals her en der geopperd werd.”

Voor bezoekers aan de Reiger is er tijdens de werken  een voorlopige parking gerealiseerd. Die kan men bereiken via de brandweg vabuit de Clement D’Hooghelaan. Maar men doet wel een oproep om zoveel mogelijk met de fiets te komen.

Wie de komende jaren de werken fotogewijs wil volgen kan dat op de Facebookgroep: ‘Nieuwbouw WZC De Reiger en lokaal dienstencentrum‘ van fotograaf Franky Polfliet

Politiek verantwoordelijken, medewerkers van Sleutelzorg en de architect van het project
De site bekeken vanuit de Gasthuisstraat
De site bekeken vanuit de CL D’Hooghelaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *