Buurtcomité Den Esch wil groene zone langsheen de Tekenaarslaan (De Zaat) vrijwaren van bebouwing

TEMSE – Gezelligheid troef tijdens de tweede editie van de picknick van buurtcomité Den Esch. Het groene grasveld langs de Tekenaarslaan, op de Zaat, was op zaterdag 21 september het decor voor ondermeer muziek, yoga, slackline en kinderanimatie. Wij gingen langs tijdens het optreden van Harmonie Orkest Temse/Sint-Cecilia Tielrode.

De achterliggende gedachte van het buurtcomité bij deze picknick is dat de ontwikkeling van het park en de omliggende groenzones tussen Cauwerburg, Leie, Oeverstraat en de straten op De Zaat een fantastische kans bieden om Temse centrum op te waarderen.

“Een speelruimte voor kinderen en scholen, een ontmoetings-en rustplaats voor bewoners, een extra parcours voor lopers, een ontspanningsruimte voor bezoekers van de nabijgelegen mobilhomeparking”, klinkt het bij het buurtcomité.”Reeds vandaag zien we dat de ontwikkeling van het park bewoners verenigt: het ontstaan van ‘buurtcomité den Esch’, de opstart van het aanleggen van een wandelpad met ijverige buurtbewoners (in samenwerking met de gemeentelijke Groendienst) alsook een geslaagde picknick in september 2018 met een 150-tal enthousiastelingen. Daarnaast kan de groene ruimte voor verfrissing zorgen tijdens onze talrijke warme zomers.”

“Op het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP De Zaat, 2011) is er sprake van een wandelpad beginnend op Cauwerburg, slingerend tussen de bestaande bomen en lopend naar de vijver met daarover ook een wandelbruggetje om het eilandje te bereiken.”

Daarom ons idee:

Uitvoeren van wat gepland is, namelijk een echt park uitbouwen, afwerken van het wandelpad met enkele bankjes, een kleine speeltuin, aanplantingen etc, in samenspraak met de buurtbewoners.

Aanpassing van het RUP: Een deel van de groenzone tussen de Tekenaarslaan en de vijvers zijn nog open ruimte, maar staan wel degelijk als woonzone ingekleurd. Aangezien het veel moeilijker is om bebouwde grond terug groen te maken, is het aangewezen om de nog resterende open ruimte te vrijwaren. Omzetting van deze zone in groengebied kan de groene long van Temse vervolledigen.”

Dit idee realiseert zowel speerpunten 4.4. (Het inzetten op ontaarding van de omgeving en de integratie van natuur in de dichte omgeving van de burger) als 6.2. (Het ontwikkelen van een gebiedsdekkend, toegankelijk en laagdrempelig aanbod van publieke infrastructuur met een zo ruim mogelijk gebruik) uit het gemeentelijk actieplan.”

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *