Acht gemeenten in regio Waasland tekenen het Charter Gezonde Gemeente

Lokale besturen willen  van gezondheid een prioriteit maken
TEMSE/WAASLAND – Op 14 juni ondertekenden acht lokale besturen uit de regio van Logo-Waasland het vernieuwde charter ‘Gezonde Gemeente’. Hiermee engageren ze zich om de komende jaren in te zetten op een lokaal preventief gezondheidsbeleid. Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) Waasland ondersteunt en coacht hen in die ambitie. Voor Temse tekende schepen Patrick Vermeulen (Open VLD) het charter.

Gezondheid in de meerjarenplanning

In het voorjaar van 2019 ging Logo-Waasland bij de (nieuwe) schepencolleges en/of ambtenaren langs, met als missie: aantonen dat gezondheid een plaats heeft in heel veel verschillende beleidsdomeinen. Want een gezonde omgeving stimuleert inwoners, personeel en bezoekers om gezond te leven.
“Gezondheid is één van de onderwerpen die inwoners erg belangrijk vinden, zegt Fenne-Chien Huylebroeck van Logo-Waasland vzw, maar toch staat gezondheid niet altijd hoog op de politieke agenda van lokale besturen. We zijn dan ook heel tevreden dat de lokale besturen een belangrijke rol willen blijven spelen in het bevorderen van een gezonde levensstijl en zich engageren om dit een duidelijke plaats te geven in de volgende meerjarenplanning. Lokale besturen staan immers zeer dicht bij de bevolking en nemen beslissingen die een grote invloed hebben op de onmiddellijke leefomgeving. Inwoners sensibiliseren, bijvoorbeeld over de bevolkingsonderzoeken, is een goed begin, maar daarnaast kunnen ze ook ondersteuning bieden in de vorm van bijvoorbeeld een rookstopcursus of inzetten op een gezonde publieke ruimte.”

De gezonde keuze de meest gemakkelijke maken

Schepen Patrick Vermeulen tekende het charter voor Temse

Omdat Hamme voor het eerst mee het charter ondertekent en hiermee aantoont om, net als de andere gemeenten, de komende jaren werk te maken van een lokaal gezondheidsbeleid en om gezondheid te integreren in de hele gemeentelijke werking, was het gastgemeente voor de ondertekening.

“Het charter is een stimulans om een samenhangend beleid te ontwikkelen dat iedereen kansen biedt om gezond te leven in een gezonde omgeving.” zegt schepen Ann Verschelden van Hamme. “Als lokaal bestuur engageren we ons om van de gezonde keuze de meeste gemakkelijke voor iedereen te maken en prioriteit te geven aan het wegwerken van de gezondheidsongelijkheid.”

Naast Hamme ondertekenden ook Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster het charter.

Voor Temse was schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst, Patrick Vermeulen aanwezig bij de ondertekening.

Gezonde Gemeente is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, met als betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) met de steun van de Vlaamse overheid. Ook tal van andere preventieorganisaties onderschrijven dit initiatief.

Kijk voor een actueel overzicht op www.gezondegemeente.be.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *