200 leerlingen eten zoals het er in de wereld aan toe gaat

TEMSE – In de oude gebouwen van het instituut Sinte-Amelberga organiseerde het team van Temse Fairetradegemeente en Oxfam Wereldwinkel Temse een inleefdag over Fair Trade voor 200 leerlingen van de diverse basisscholen in groot-Temse.

“Kunnen we wat van ons eten geven aan onze vrienden die enkel rijst en een schijfje ananas hebben gekregen?”

“Zo werd soms gereageerd op de (on)eerlijke lunch die de leerlingen in kwestie meemaakten in het kader van een inleefdag van Oxfam Wereldwinkel en de Trekkersgroep Fair Trade Temse”, aldus Theo Baeke.

“’s Morgens hadden de leerlingen meegemaakt dat kinderarbeid wijdverspreid is in de wereld, dat vrouwen minder verdienen dan mannen, dat veel producten tegen zeer lage prijzen worden opgekocht door zeer grote bedrijven, dat rijke landen het armere landen moeilijk maken om uit te voeren, maar dat samenwerken loont, enz.”

“Tijdens de lunch werd een en ander samengevat: de meeste leerlingen (allen toevallig gekozen) kregen een hoopje rijst en een schijfje ananas, de iets beter gesitueerden kregen brood, beleg, fruitsla, een beter drankje, en de rijken kregen een volledige maaltijd, compleet met een waaier nagerechten. De discussies en verwonderde blikken waren verhelderend”, stelt Baeke.

“Om alles goed te verteren werd er daarna gedanst, muziek gemaakt met afvalinstrumenten, gedotpaint en gestoepkrijt. Intussen waren er tal van foto’s gemaakt die met commentaar gedeeld werden met de andere leerlingen. Het was voor iedereen een gedenkwaardige dag, die ogen opende en mensen aanzet om bij hun aankopen meer te denken aan Fair Trade of eerlijke handel. Gelukkig begrijpen meer en meer mensen deze boodschap.”

Fairtradeproducten kan je ook vinden bij Oxfam Wereldwinkels, onder meer Scheldestraat 78 Temse.

Meer foto’s, klik hier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *