Alweer serieus feestweekend voor Temse carnaval

TEMSE – Dit weekend is het weer Temse carnaval. De strijd om de primus in de carnavalsstoet zou dit jaar wel eens bijzonder spannend kunnen verlopen. Er zijn heel wat gegadigden voor de top drie. Dit jaar zijn er trouwens weer een aantal groepen die kozen voor een lokaal Temses thema waarbij de spot niet ontbreekt. En dan nog deze tip: Komende zondag goed luisteren naar de themaliedjes, u zou bij een aantal groepen wel eens dezelfde stem kunnen horen…

Het volledige programma bekijkt men op de site van het carnavalscomité

Postbode is dé stem van Temse carnaval !!!

Een vaste waarde de voorbije jaren tijdens de carnavalstoet zijn de themaliedjes van de diverse groepen. Een bekende melodie ingezongen met een eigen carnavaleske tekst. Dit jaar zijn vele van die themanummers ingezongen door één en dezelfde zanger.
Tis weer carnaval !!

Gunther Heirweg (47) is postbode bij De Post, zanger van de plaatselijke coverband Onderkover en lid van carnavalsvereniging Nabukodonosor.
Maar hij is ook de zanger van de themaliedjes van maar liefst acht carnavalsverenigingen en prinselijke delegaties in het Waasland.

“Ik doe dit nu toch al zowat 15 jaar”, vertelt Gunther. “Het is ooit begonnen met een vraag van mijn eigen groep, Nabukodonosor, omdat ik zanger ben bij Onderkover. Daardoor kwamen ze op het idee om mij het themalied van de groep te laten inzingen. En zo is de bal aan het rollen gegaan. Doordat we met onze wagen in dezelfde hangaar stonden samen met enkele andere groepen kreeg ik ook van hen de vraag om hun lied in te zingen. En zo ben ik dit jaar te horen in de themanummers van vijf groepen en twee prinsen in het Waasland.”

Zo zal men Gunther tijdens de stoet in Temse horen weerklinken bij vier groepen; KV Bepikt en Bestolen, KV De Sharky’s, Nabukodonosor, de Oeteldonkers en tijdens het themalied van de Temsese prins carnaval Polle I.

“Eigenlijk ben ik zo toch wel de ‘carnavalszanger’ van het Waasland’ en dé stem van Temse carnaval.”, lacht hij.

De voorbereidingen voor de opnamen beginnen trouwens al enkele maanden vooraf.

“Meestal in augustus beginnen we muziek uit te zoeken in samenspraak met de groepen”, stelt Heirwegh. “Zij stellen een nummer voor waarvan ik dan uitzoek of dat in de instrumentale versie te krijgen is. Meestal leveren de groepen zelf een deel tekst aan of geeft men mijn info zodat ikzelf de tekst schrijf. Maar prins Polle van Temse bijvoorbeeld heeft de ganse tekst zelf geschreven. Daarna is het aan mij om de tekst in de melodie in te passen. Daarna wordt het nummer ingeblikt en kunnen de groepen indien ze dat wensen het refrein zelf inzingen.”

Bij zijn eigen carnavalsgroep Nabukodonosor heeft men er geen probleem mee dat hij ook voor de concurrentie nummers inzingt.
“Ik vind het positief dat hij dit kan doen”, klinkt het bij Kurt Smet. “Hij heeft een goeie stem en dat zogenaamde concurrentiegevoel is erg aan t afzwakken. Dit jaar is het een propere strijd en zijn er trouwens heel veel goede groepen.”

Gunther Heirweg (r) is dit jaar dé stem van Temse carnaval. En Kurt Smet (l) voorzitter van zijn eigen groep Nabukodonosor heeft daar geen problemen mee

Zeer spannende strijd voor de eerste plaats

De strijd voor de eerste plaats van de carnavalsstoet lijkt dit jaar bijzonder spannend te worden. Dit jaar zijn er een aantal kanshebbers voor de top drie.

“Net zoals de voorbije jaren zijn er 12 juryleden die punten geven op de wagen en de kledij”, zegt Dirk Mettepenningen, voorzitter van het carnavalscomité. “Er zijn 14 groepen mét wagen en 3 groepen zonder wagen die meedoen voor de traditionele jury. De anderen kozen voor een startvergoeding. De week na het carnavalsweekend kunnen de groepen hun punten gaan inkijken. Omdat de jury anoniem punten geeft weet men niet wie hoeveel punten gegeven heeft.”

Nu KV De Sharky’s opnieuw van de partij is, nadat ze vorig jaar forfait moesten geven door interne problemen binnen de groep, zijn ze een geduchte tegenstander voor de andere topgroepen met hun thema “Spiegeld ulder ies oan ons”.

Nabukodonosor uit Bazel ging vorig jaar nog met alle prijzen lopen.
Zij wonnen toen de eerste prijs van de jury, waren ook de primus voor de zelfjury en sleepten ook ‘De Jodeljongen’ in de wacht, een prijs voor een lokaal actueel thema.

Zij brengen in Temse een eerbetoon aan het carnavalscomité, die vorig jaar uitpakten met reus Gerard Den Belleman, met ‘Comité Temst zet de kroon opt werk van Gerard Den Belleman… dat doet een belleken rinkelen, awa.’

Gaat ‘KV Bepikt en Bestolen’ voor een verrassing zorgen ?

KV Bepikt en Bestolen uit Steendorp, vorig jaar afgescheurd van de Sharky’s, zouden wel eens voor de verrassing kunnen zorgen met hun aangepaste thema ‘De rijdende bibliotheek van Temst’.

Ook De Oeteldonkers, die de voorbije verkiezingssoap in de kijker plaatsen met:’Vlotjes naar den 1ste ondanks de woelige verkiezingszee’, zouden wel eens heel hoog kunnen eindigen.

Daarnaast zijn er nog de jaarlijkse vaste waarden: Zo ondermeer De Greffels uit Elversele

 

 

 

Steeds meer spot tijdens Temsese carnavalstoet

Net zoals tijdens de carnaval in Aalst kiezen de groepen in Temse steeds meer een thema waarmee men de spot drijft met bekende Temsenaars, vooral politici.
Zaterdagnamiddag: Kindercarnaval !!

De Oeteldonkers uit Steendorp spotten dit jaar voor het eerst met de gemeentepolitiek.
“Ons thema voor dit jaar “Vlotjes naar den 1ste ondanks de woelige verkiezingszee”, geeft een ludieke kijk op de hele verkiezingssoap van afgelopen verkiezingen’, stelt Edwin De Saegher. “Onze themalied bestaat zelfs uit twee versies, eentje voor Temse en een tweede met betrekking op Kruibeke (Rupelmonde).”

Met ‘Spiegelt ulder ies oan ons’ zullen De Sharky’s uit Tielrode voor het eerst de spot drijven met politiek Temse.

“Ook tijdens de carnavalsstoet van Aalst worden elk jaar politieke zwaargewichten door het slijk gehaald”, aldus Eddy Vermeulen. “Denk maar aan de Aalsterse torenpoeper van enkele jaren geleden. Daarom gaan we dit jaar ook in Temse ‘een tikkeltje verder’ en is burgemeester Luc De Ryck kop van jut.”

Bij de groepen zonder wagen koos, net zoals de voorbije jaren, Orde van de Baksteen uit Steendorp voor een lokaal thema: “Van au ieèn a tieè a drei. Ammei de koereurs die zèèn blij. Mè auwen otto zèède te loat. Want wij openen d’ieèste vielostroat !!!” Uiteraard in verband met de eerste fietsstraat die binnenkort in Temse geopend wordt.

“Ieder jaar proberen we een actueel thema aan te kaarten”, stelt Marc Ost van de Orde. “De voorbije jaren focuste we ons zelfs op een actueel thema uit Temse. “Het themalied dit jaar is “La Complainte De L’heure De Pointe” van Joe Dassin, beter bekend als “A Vélo Dans Paris”. We hebben met de Orde van de Baksteen een aangepaste Temsese versie gemaakt. Die versie werd door gemaakt door Matthias Baeyens van Looz It Events.”

Ook dit jaar weer mooie prijzen met de Verkiezing van de Leukste Carnavalsselfie

Voor de vijfde keer organiseert de webkrant Editietemse.be de Verkiezing van de Leukste Carnavalselfie van groot-Temse.

Een jury, met ondermeer de voorzitters van de carnavalcomités uit groot-Temse, onder leiding van kunstenaar/tekenaar Amin Rahouti, in Temse wereldberoemd door het stripfiguurtje de Mekker, kiest de tofste, leukste en grappigste carnavalsselfie. De winnaar krijgt zijn of haar foto op canvas en enkele prijzen van lokale handelaars.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *