Tesamen wil verbod op gebruik van plastic wegwerpgebruiksvoorwerpen

TEMSE – Tijdens de gemeenteraad van februari vroeg oppositieraadslid Brigitte Caura (Tesamen) of de gemeente een volledig verbod wil instellen op het gebruik van wegwerpbekers, plastiek bestek en plastiek borden tijdens evenementen in de openbare ruimte.
Brigitte Caura (Tesamen)

“De consensus groeit dat het gebruik van wegwerpplastiek moet beperkt worden”, stelt Caura. “Europa heeft reeds in oktober 2018 een verbod uitgevaardigd op de verkoop van plastiek wattenstaafjes, rietjes, borden en bestek. De concrete invulling moet echter nog onderhandeld met de Europese lidstaten. De Vlaamse regering besliste reeds vorige zomer dat er een verbod komt op het ter beschikking stellen van gratis plastic draagzakken.”

Vorig jaar werd gestart met de verdeling van de milieuvriendelijke Temse winkeltas

“Onze gemeente hoeft hier echter niet op te wachten. Integendeel, zij kan een voortrekkersrol spelen. Zou het niet een zeer positieve publiciteit zijn voor Temse indien we ons konden uitroepen tot eerste Vlaamse gemeente met een verbod op wegwerpplastiek op openbare evenementen en een volledig bannen van plastiek draagzakjes op ons grondgebied”, klinkt het. “Tijdens de Parkfeesten en het Winterfeest werd reeds resoluut voor hernieuwbare bekers gekozen, dit is reeds een eerste aanzet. Ik hoor van de winkeliers in Temse dat ook bij hen de geesten er rijp voor zijn, en dat Unizo erover denkt om de zakjes te weren vanaf juni dit jaar. We kunnen ons baseren op het verbod dat reeds in Brussel en Wallonië geldt. Ook op de vrijdagse markt kan er een verbod komen gebaseerd op artikel 135 van de gemeentewet. De aankondiging zou kunnen gebeuren tijdens de volgende plastic attack op 4 mei, de burgemeester zou alvast de nationale pers mee halen.”

“We raden de verenigingen wel aan om plastic gebruiksvoorwerpen te weren maar een verbod instellen dat is moelijk, dat is voorlopig nog een brug te ver”, reageerde schepen van Milieu, Hugo Maes (CD&V). In samenwerking met de Miwa worden wel al herbruikbare bekers gebruikt.”

Wat de plastic zakjes betreft, vorig jaar werd onder impuls van toenmalig schepen van Lokale Economie, Geert Vandersickel (N-VA), en in samenwerking met Unizo, gestart met het uitdelen van de ‘Temse winkeltas’, een tas gerecycleerd uit kunststofflessen. Die je tegenwoordig veelvuldig in de winkelstraten kan spotten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *