PUBLI-REDACTIONEEL: ‘Filet De Lest’, nieuwste creatie van slager Jean-Pierre Smet

Eerbetoon aan ‘Pitte Lest’, JP’s grootmoeder langs vaders kant…
TEMSE – Jean-Pierre Smet van slagerij Ardenia heeft een nieuwe creatie op zijn actief: Filet ‘De Lest’, een huisgezouten en gerookte bacon. De naam is een eerbetoon aan JP’s grootmoeder langs vaders kant.
Célestine Vergucht was JP’s ‘Pitte Lest’

De weg die ik heb ingeslagen om me meer en meer te profileren als ambachtelijke slager krijgt heel veel respons”, vertelt Jean-Pierre. “Zelfs Peter Van de Veire, die sinds enige tijd in Temse woont, weet dat te appreciëren. Dat bleek nog tijdens De Slimste Mens Ter Wereld waar hij tot tweemaal toe Ardenia vermeldde.”

“Talloze producten worden huisbereid: droge worsten, kippenfilet natuur, gekookt spek en gekookte tong, varkenskop, fricandon, gerookt en/of gezouten spek, enz… Ook alle salades zijn home made. De droge worsten, zijn als streekproduct erkend zijn door de Confrérie van de Gouden Sleutel.

Zij krijgen er nu een geduchte collega bij.

“Naast het ondertussen wereldberoemde “Met Man En Macht Mini-Maatje”, een klein fricandonnetje met kaas en mosterd, vervaardigd ter gelegenheid van de TVserie, in Temse gedraaid, is er nu ‘Filet De Lest’, genoemd naar mijn grootmoeder, de moeder van mijn papa Julien Smet.”

“Zij was het trouwens die, in de Paterstraat ter hoogte waar nu de appartementen van de Bouwmaatschappij staan, begon met een piepklein poeldenierderijwinkeltje, kort na de eerste wereldoorlog. Later verhuisde ze naar de Pastoor Boelstraat, naast het leegstaande klooster van de Zusters van de Heilige Vincentius A Paulo.”

“Mijn grootvader, bekend als de Grote Pépé (Aloïs Smet), zo genoemd naar zijn imposante gestalte, trok wekelijks rond bij de boeren om kippen, konijnen en duiven op te kopen. In een achterkamertje werden deze dan geslacht, gepluimd of het vel afgetrokken om daarna in de étalage, uiteraard vroeger nog zonder elektrische koeling, maar door middel van ijsblokken, te belanden. Mijn grootvader, die ook nog kaartjesknipper was op de Wilfordboten stierf in de jaren ’30, mijn grootmoeder Pitte Lest (Célestine Vergucht) in 1959.”

Het is aan haar dat ik mijn nieuwste creatie opdraag.

Filet De Lest is een traag huisgezouten en gerookte bacon, die smelt op de tong en zijn gelijke niet kent, maar vooral weerom een product dat al die geprepareerde massarotzooi, die overal hetzelfde smaakt, nietig verklaard.

Het is meteen ook een oproep om in ieder beroep de eigen specifieke vakkennis te leggen, waardoor men zich kan onderscheiden van de matige grootwarenhuisproducten die zo universeel zijn dat ze allemaal naar hetzelfde smaken en dusdanig bewerkt om een ‘mooie’ kleur te hebben.

Het is dan ook de bedoeling om Temses’ historische gastronomische geschiedenis te verrijken met een nieuw ambachtelijk product, vervaardigd met kennis, met liefde voor het vak, met hart en ziel. Ondertussen bestaat Slagerij Ardenia reeds 63 jaar en dat is echt niet toevallig lang… Filet De Lest, een nieuw begrip met een historische waarde.”

Winkelmedewerkster Gatete Espe Kasiro met een Filet De Lest. “Een volledige huisgemaakte gerookte bacon van de rug van het varken”, aldus JP.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *