Online aanmelden op school – Nu ook in Temse

TEMSE – De tijden van het kamperen aan de schoolpoort zijn voorbij. Ook Temse schakelt over op een online aanmeldsysteem voor de inschrijving van leerlingen op school. De nieuwe regelgeving heeft alle scholen overtuigd. Meteen wordt ook een tijdlijn vastgelegd.

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het online aanmelden: ‘Scholen met capaciteitsproblemen zullen voortaan verplicht digitaal aanmelden. Er komt in heel Vlaanderen en Brussel één tijdlijn voor aanmeldende basisscholen en één voor secundaire scholen. In het secundair onderwijs zullen ook scholen die niet digitaal aanmelden, deze tijdlijn moeten respecteren.’

In Temse beslisten de basisscholen unaniem zich achter het voorstel van de regering te zetten. Er zijn immers 2 scholen waar gekampeerd werd en enkele scholen met volle klassen in het lager onderwijs. Om te kunnen weigeren, moeten ze instappen in het systeem van online aanmelden.

Aanmelden gebeurt in het basisonderwijs vanaf 1 maart 2019 en uiterlijk op 29 maart 2019. De volgorde van aanmelden is niet belangrijk. De toewijzing gebeurt immers op basis van de vooropgestelde criteria (voorkeur en afstand). Kamperen is dus niet nodig.

De inschrijvingen in de school, gebeuren voor het basisonderwijs tussen 6 en 24 mei 2019. Daardoor hebben ouders en leerlingen bij de effectieve inschrijving al een goed zicht op de mogelijkheden en krijgen zij meer tijd om verschillende scholen te bezoeken. Door met één startdatum te werken voor de inschrijvingen en die centraal te registreren worden ook dubbele inschrijvingen vermeden.
Let op: je moet eerst aanmelden en daarna nog inschrijven.

Heel deze procedure (aanmelden en inschrijven) geldt voor nieuwe inschrijvingen: kleuters geboortejaar 2017 en leerlingen die van school willen veranderen.

Voor broers en zussen is er zoals steeds een voorrangsregeling. Deze schrijven -in de school- in tussen 1 en 20 februari.

Alle informatie is terug te vinden op de website www.naarschoolintemse.be, waarop ook alle gegevens van de verschillende scholen staan.
Om alles vlot te laten verlopen, heeft het college i.s.m. het LOP, de keuze gemaakt voor het online-inschrijvingsplatform van v-ICT-or. Aanmelden kan enkel op een vaste computer, niet via een smartphone. Als gemeente willen we onze inwoners hierin ondersteunen en helpen bij het aanmelden. Daarom worden enkele aanmeldsessies voorzien. Concrete data zijn te vinden in de informatiebrochure en op de website.

Zoals de voorbije jaren worden ook nu de ouders van kleuters van geboortejaar 2017 uitvoerig ingelicht via een informatiefolder, scholenmarkt en openklasdagen. De folder mag je verwachten in januari.

De procedure voor het secundair onderwijs is gelijkaardig met als startdatum 1 april 2019. Meer informatie wordt verspreid via de secundaire scholen van Temse.

Meer info over het online aanmelden kan men vinden in de LOP-folder. Voor vragen en ondersteuning kan u terecht bij de dienst Onderwijs (Frans Boelplein 1 – onderwijs@temse.be).

“Heel wat ouders waren vorig jaar vragende partij voor online inschrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe manier van inschrijven vlot zal verlopen. Kamperen is alvast niet meer nodig”, aldus schepen van Onderwijs Geert Vandersickel (N-VA)

Kamperen voor de schoolpoort is ook in Temse verleden tijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *