Actiecomité ‘Tegenwind’ geeft stemadvies aan bewoners

KRUIBEKE/TEMSE – Het actiecomité Tegenwind verzet zich tegen de plannen van Engie Electrabel om vier windmolens met een tiphoogte van tweehonderd meter te bouwen op de grens tussen Kruibeke en Temse, in de zogenaamde Kraakwijk. De windmolens zouden gebouwd worden in de driehoek Hollebeek, Kapelstraat, Hospitaalstraat.

“Nadat in 2013 de Raad van State het verzoek tot bouw van windmolens in het waardevol natuur- en landbouwgebied heeft vernietigd, willen de elektriciteitsmaatschappijen opnieuw een aanvraag tot bouw van drie windmolens indienen”, lezen we op de website van het actiecomité. “Deze keer zullen de windmolens heel wat groter zijn. Dit wil zeggen hoger dan 200 meter, ongeveer zeven keer de hoogte van een kerktoren of tweemaal het Atomium. Dit zal slagschaduw creëren in de woningen die palen aan het gebied tussen Kruibeke/Bazel en Temse.

Volgens het actiecomité liggen er zo’n duizend woningen in de omgeving waar de windmolens zouden komen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen peilden ze bij de lokale partijen naar de standpunten over die windmolens. “In Kruibeke zijn CD&V, N-VA en Samen Voor Kruibeke bevraagd. Alleen Samen Voor Kruibeke gaf aan niet volledig tegen de windmolens te zijn.

In Temse werden CD&V, N-VA en Open VLD bevraagd.
“Voor Groen, Tesamen en Vlaams Belang hadden we spijtig genoeg geen tijd meer”, klinkt het.

Voor N-VA Temse leent de voorgestelde inplanting op de grens tussen Temse en Bazel zich niet voor het plaatsen van windmolens:
“Ze komen te dicht bij rusthuis Blauwhof en houden geen rekening met de vleermuizenpopulatie in de buurt en het Forten erfgoed.”

Ook bij Open VLD Temse ziet men de plaatsing dicht bij de woonhuizen niet zitten:
“De versnipperde inplanting van de woningen maakt de oefening niet gemakkelijk maar ontslaat de gemeente niet van de opdracht om de aanvragen steeds af te toetsen aan de hinder die voor de bewoners kan optreden.”

Voor CD&V Temse is de regio Blauwhof een uitsluitingszone voor het plaatsen van windmolens:
“Het gebied Blauwhof valt buiten het goedgekeurde Provinciaal beleidskader ‘Windvisie’. En bovendien gesitueerd in de fortengordel rond Antwerpen met de historische schansen Lauwershoek en Landmolen. En diverse bunkers die een waardevolle habitat vormen voor de verschillende beschermde vleermuizensoorten.”

“We zijn niet tegen groene energie, maar windmolens zijn hier niet de beste optie”, klinkt het bij Geoffroy Le Grelle en Luc Lammens van het comité, dat zelf kandidaten van N-VA Kruibeke en CD&V Kruibeke telt “We gaan de resultaten van onze rondvraag in een flyer bedelen in de buurt.”

Het actiecomité ‘Tegenwind’ gaat in de buurt 1000 flyers met ‘stemadvies’ verdelen

Een gedachte over “Actiecomité ‘Tegenwind’ geeft stemadvies aan bewoners”

 1. Even ter verduidelijking:

  SamenVoorKruibeke is tegen windmolens die ingaan tegen het principe van “leefbaarheid”, zoals vb. in de Heirstraat. Daarnaast zijn we vóór financiële participatie van burgers, naar het voorbeeld van Wase Wind.

  Indien de in te plannen windmolens in Temse en Kruibeke niét aan deze criteria voldoen (dus zowel leefbaarheid en participatie), dan zouden wij inderdaad negatief advies geven.

  We benadrukken daarnaast het feit dat de uiteindelijke beslissing bij de provincie ligt. We hopen dat alle partijen die in de provincie vertegenwoordigt zijn (lees: de nationale partijen) hier dan ook het zelfde zullen doen dan dat de lokale besturen zullen adviseren.

  Conclusie: op gemeentelijk vlak valt hier helaas weinig tegen te beginnen, want het gemeentebestuur geeft slechts advies, en neemt geen beslissing. De provincie kan dit advies perfect overrulen.

  Een correcte stem voor de provincieraad zondag a.s. is dus belangrijker dan de gemeenteraadsverkiezing in dit geval.

  Vele groeten,
  Kristof Van de Vyver
  fractievoorzitter SamenVoorKruibeke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *