Kerkhof Temse gaat opnieuw ’s nachts dicht na vandalisme

Proefproject wordt voortijdig stilgelegd
TEMSE – Het proefproject om het kerkhof ook ’s nachts toegankelijk te maken, wordt vroegtijdig stopgezet. Het college neemt die beslissing nadat afgelopen weekend verschillende gevallen van vandalisme werden vastgesteld.
Vooral graven langs de zijde van de N16 kregen het zwaar te verduren

 

 

Het college van burgemeester en schepen besliste op 14 mei om bij wijze van proef het kerkhof altijd toegankelijk te maken. De poorten bleven sinds 1 juni de hele dag een nacht open, en de maatregel zou pas op 30 september geëvalueerd worden.

Het college besliste gisteren echter om er vroegtijdig mee te stoppen nadat er meldingen kwamen van gevandaliseerde graven, aandenkens en bloemstukken. Door het kerkhof opnieuw ’s nachts te sluiten, hoopt het gemeentebestuur dat het vandalisme stopt.

Weer dicht om 16 uur

“De ingang langs de Gasthuisstraat gaat opnieuw om 16 uur dicht”, vertelt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Die poort willen we bewust open houden, zodat minder mobiele bezoekers uit de buurt niet om moeten lopen naar de andere ingang. De hoofdingang langs de Vroonhoflaan blijft langer open en zal pas sluiten wanneer het donker wordt. Die poort kunnen we elektronisch en vanop afstand bedienen.”

Het proefproject kwam er om mensen de kans te geven om ook ’s avonds een overledene te groeten. “Dat is op meerdere plaatsen gebruikelijk. Maar wij moeten er helaas mee stoppen nadat we via Facebook vernamen dat er vandalisme gepleegd werd. Ik ben zelf ook al aangesproken door een nabestaande die geconfronteerd werd met vandalisme. Bij de politie is er echter geen enkele aangifte gedaan. We wachten nu nog op een verslag van de grafbeheerder, die de schade aan het inventariseren is.”

Ook in 2015 werd het kerkhof geplaagd door vandalen. Toen sneuvelden er vooral bloemstukken.
Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

Op verschillende graven werden aandenkens en bloemstukjes beschadigd.De poort in de Gasthuisstraat gaat voortaan weer om 16 uur dicht. (foto’s: MGB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *