Bewoners Waesmeer ook na infovergadering niet overtuigd over doel grondwerken

TEMSE – De bewoners van het Waesmeer zijn nog steeds niet te spreken over de oeververstevigingswerken die eigenaar Vagaetrans wil uitvoeren. De eigenaar claimt het gebied te willen opknappen, al zien de bewoners er vooral stortactiviteiten in.

Het was de gemeente zelf die eigenaar en grondwerkbedrijf Vagaetrans aanspoorde om maandagavond 18 juni een extra infovergadering te organiseren over de geplande werken aan de oevers van het meer. Het bedrijf vroeg eind vorig jaar opnieuw een omgevingsvergunning aan, ditmaal bij de provincie, nadat een eerdere aanvraag bij de gemeente werd afgekeurd. Het aan te voeren volume grond voor de versteviging van een deel van de oever ligt namelijk hoger dan 10.000 ton, en dus moet de bestendige deputatie zich over het dossier uitspreken.

Unaniem sceptisch

Het was adviseur Raymond Abbeel die de nieuwe aanvraag kwam toelichten.

“Langs een strook van 800 meter rond de voormalige kleiput willen we de oever heraanleggen en glooiend maken, meer bepaald tussen de Iepenlaan en Smesstraat”, zei hij. “De bestaande onderhouds- en recreatieweg wordt verbreed naar twee meter. Aangezien de eigenaar zelf grondwerken uitvoert, beschikt hij over voldoende grond. De heraanleg moet als visitekaartje dienen. We hopen de werken in negentig werkdagen te kunnen uitvoeren en de toevoer van de grond via de Smesstraat te laten verlopen.”

De aanwezige buurtbewoners reageerden unaniem sceptisch.

“Dat met geen woord gerept werd over de eerdere illegale stortactiviteiten van 9.000 kubieke meter grond, toont aan dat er geen open kaart gespeeld wordt en we hier met halve waarheden bestookt worden”, reageerde Gert Hooftman van milieuwerkgroep Ons Streven.”

Hij vond het ook niet kunnen dat er beweerd werd dat de werkgroep betrokken was bij de opmaak van het nieuwe dossier, terwijl dat volgens hem niet het geval is.

Excuus om grond te dumpen

Het Waesmeer is sinds 2011 eigendom van Vagaetrans. Sindsdien maken de bewoners zich zorgen over het onderhoud van het domein en de wandelweg, die onlangs afgesloten werd. Volgens hen zijn de geplande werken een excuus om grond te dumpen in het meer.

Bezwaar indienen kan nog tot 7 juli op de 2e verdieping van AC De Zaat.

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

De bewoners van het Waesmeer hadden heel wat vragen bij het betoog van Vagaetrans (foto: Mattias Goossens)

3 gedachtes over “Bewoners Waesmeer ook na infovergadering niet overtuigd over doel grondwerken”

  1. Gewoon grond dumpen ! Beschadiging van Fauna en flora. Alles om het geld ipv. een stukje natuur te onderhouden. Een slecht onderhouden excuus.
    Waarom heeft Vagatrans vroeger illegaal grond gestort en wordt er niet geëist dat dit terug verwijderd wordt ?
    Dit zou maar pas gerechtigheid zijn.

  2. waarom zijn de mensen nu zo boos Ik snap dat niet Je moet eens rond de put wandellen en eens zien wat de mensen aan de bewoners kant allemaal smijten en water laten weg lopen Dat mag dan wel hun gras weg kappen in bos en allerlei in plaats van in hun groene bak Der is iemand die zijn zijn pomp laten draaien soms en dat water stinkt en veel vliegen Amai Het word tijd dat ze de wegen eens breder maken Wij gaan er soms met onze hond wandellen en al die tengels tegen je voeten Dat is niet te doen Het word moeilijker om daar te wandellen en dat is niet leuk We mogen toch niet meer zwemmen in de put

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *