Wilfordkaai ondergaat grondige make-over

Evenementen zoals Temse in de Wolken lopen geen gevaar

TEMSE – Begin volgend jaar moeten de werken starten voor de herinrichting van de Wilfordkaai. Die plannen omvatten niet enkel een lange promenade met uitzicht op de Schelde, maar ook een nieuwe horecazaak op de kaai, de gedeeltelijke invoering van eenrichtingsverkeer en op de kaai zelf betalend parkeren. De organisatie van evenementen zoals Temse in de Wolken komen niet in gevaar door de herinrichting.

Het gemeentebestuur van Temse plande enkele jaren geleden zelf een herinrichting die de Wilfordkaai moest omvormen tot een aantrekkelijke verblijfplaats. ‘Omdat onverwacht een nieuw zwembad gerealiseerd moest worden, vielen die plannen weg’, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Freddy Verbeke (CD&V).

Met de Temsese bvba Micana is er nu een privéconcessionaris die de herinrichting op zich wil nemen. Volgens de plannen komt er langs de Schelde een 6,7 meter brede promenade over de hele lengte van de kaai. De nieuwe promenade ligt slechts 60 centimeter onder de kaaimuur, waardoor een veel grotere zichtbaarheid over de Schelde ontstaat.

Wie vanaf de brug over de promenade richting centrum wandelt, passeert eerst een parking. Ook aan het andere eind, ter hoogte van de aanlegsteiger, komt een parking. Het aantal parkeerplaatsen op de kaai wordt wel teruggebracht naar 107, zowat een halvering, en bovendien wordt parkeren betalend.

Kaailopers 2013Na de parking volgt een parkje met wandelpad, waarin de bestaande standbeelden en monumenten behouden blijven. Na het park komt een nieuw horecagebouw met een ruim terras, waar momenteel het terras van het Palinghuis staat. Tussen de horeca en de aanlegsteiger volgt nog een groenstrook.

De heraanleg heeft ook gevolgen op verkeersvlak. Er staat eenrichtingsverkeer gepland, tussen het vroegere Belle Vue en het beeld van de Kaailopers, in de richting van het centrum, terwijl daar ook een zone 30 wordt ingevoerd.

Dat alles moet de buurt aantrekkelijker en verkeersluwer helpen maken.

De vergunningsaanvraag is ingediend bij het provinciebestuur. De gemeente Temse moet alleen adviseren. ‘Het openbaar onderzoek is nog in volle gang en dat wachten we af voor we zelf stelling inemen’, stelt Freddy Verbeke, die al extra aandacht heeft voor een aantal zaken.

Palinghuis

‘Voor de veiligheid moet er een reling komen langs de promenade. Het horecagebouw heeft maar één bouwlaag en een plat dak, om het uitzicht niet te belemmeren. De gemeente is niet betrokken bij de invulling van de horeca, maar ik hoop dat het Palinghuis niet het slachtoffer wordt van de vernieuwing, want die zaak is al decennia een constante op de kaai.’

Op evenementen als Temse in de Wolken zou de heraanleg van de Wilfordkaai geen effect hebben.

‘De concessie van de kaai gaat maar van kracht als de nieuwe concessionaris alle vergunningen heeft’, weet burgemeester Luc De Ryck (CD&V). ‘Tot zolang is de gemeente beheerder van de kaai. De nieuwe concessionaris heeft drie jaar de tijd om de vernieuwing van de kaai te realiseren.’

Voor de plaats van het podium tijdens Temse in de Wolken is er alvast geen probleem.

De herinrichting van de kaai situeerd zich tussen het voetpad langsheen de beelden en de kaaimuur. daarnaast zullen we ten gepaste tijde bekijken welke voorwaarden er gesteld worden door de nieuwe concessionaris.’

De nieuwe beheerder wil al begin volgend jaar met de werken starten.

Bron: HNB

Wilfordkaai 2013_et
De Wilfordkaai ondergaat een ware metamorfose

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *