Horecacomplex Kaai 22 plechtig geopend

Oud-inwoner van ‘echte’ Wilfordkaai 22 wordt in de bloemetjes gezet
TEMSE – In het bijzijn van zowat 150 genodigden, waaronder enkele hoge gasten, werd op dinsdag 16 op de Wilfordkaai het nieuwe horecacomplex ‘Kaai 22’ plechtig geopend. Eregast was vice-premier Kris Peeters (CD&V). Eén van de opgemerkte gasten was de laatste bewoonster van de woning op de Wilfordkaai met huisnummer 22.
(lees verder onder de advertentie)

Naast heel wat bekende gezichten uit Temse was ook de burgemeester van Bornem, Luc De Boeck (CD&V), en zelfs gewezen doelman Jean-Marie Pfaff aanwezig om de opening mee te maken.

Madeleine Van Bruysel-Mertens kreeg een attentie van Minister Kris Peeters

De naam van het nieuwe taverne-restaurant is trouwens niet toevallig.
“De naam Kaai 22 is schitterend gevonden”, vertelde burgemeester Luc De Ryck, tijdens zijn toespraak. “Het huisnummer 22 is verdwenen bij de sloping van de krotwoningen, en het bouwen van het appartementsgebouw hier rechttegenover (de appartementen naast taverne Bistro red.) “Sindsdien bestond het huisnummer 22 niet meer op de Wilfordkaai. Schepen Freddy Verbeke kwam tot die vaststelling en lanceerde de voorzet van ‘Kaai 22’ bij zaakvoerder Tony Nai die het idee overnam.”

Symbolisch had men trouwens de laatste bewoner van Wilfordkaai 22 uitgenodigd.
“Vermits we houden van symbolen willen we hier een attentie uitreiken aan de laatste bewoner van de echte Wilfordkaai 22, Madeleine Van Bruyssel-Mertens”, stelde de burgemeester. “Ze is 91 jaar jong en we geven haar een attentie als blijvende herinnering aan haar woning nummer 22 en de nieuwe Kaai 22.”

Vice-eerste minister Kris Peeters mocht de attentie overhandigen, een vaas met de inkerving van de skyline van Temse.

Voor de realisator van de renovatie van de Wilfordkaai Kaai-Invest, mocht Natalie Smet het woord tot de genodigden richten:

“Dit uit de band springend initiatief begon met ‘I had a dream. Het idee om de kaai te renoveren springt inderdaad uit de band omdat het idee, zoals gebruikelijk, van de overheid maat wel van een privé-initiatief kwam. De scheldekaai heeft een iconische uitstraling en vormt een aantrekkingskracht voor zowel de Temsenaar als de toeristen…
…Iets doen op de grond van iemand anders naatuurlijk risico’s in. Daarom moest de eigenaar Waterwegen & Zeekanaal zijn fiat geven. Aangezien de kaai publiek domein blijft moet die ook publiek blijven zodanig dat alle burgers van Temse er gebruik van kunnen maken en er kunnen genieten, wandelen voor de mijmerende poëtische geesten, parkeren voor de rijdende burger en lekker eten en drinken voor de bourgondische gelukszoeker. Dit alles in één enkel project gegoten. Het resultaat is wat het is. Bij de kritische Temsenaren zullen er voor – en tegenstanders zijn, maar in ieder geval is het een feit dat in het totaalconcept er getracht wordt aan ieders wensen te voldoen. Ik heb hierdoor het genoegen kunnen beleven iets te doen voor de gemeenschap en kan niet genoeg onderlijnen dat de gemeente Temse dit initiatief gedragen en gesteund heeft…
… Publieke-private samenwerkingen kunnen ideale samenwerkingsverbanden zijn waar de overheid zijn vertrouwen in de burger kan tonen….
… Moge dit project een voorbeeld zijn voor anderen om samen te bouwen aan een betere wereld.”

Daarna mocht zaakvoerder Tony Nai de genodigden welkom heten en toelichting geven bij het project Kaai 22.

Zaakvoerder Tony Nai

“In 2008 kochten we het postgebouw op de Markt om het om te vormen tot oosters restaurant de Sampan”, klonk het bij Nai ” Het was een groot succes en de positieve feedback van de klanten inspireerde ons om in 2013 een tweede Sampan te openen aan het station in Puurs. Met de goede ligging en nood aan bijkomende overnachtingsmogelijkheid openen we in 2015 boven ons restaurant in Temse een hotel. En vandaag zijn we hier samen voor de opening van onze nieuwste uitdaging Taverne-restaurant Kaai 22, bekend als het glazen uis voor de Temsenaren. De zaak zal gerund worden door de zeer bekwame chef-kok Michael Wauters en zijn team. Met Kaai 22 gaan we voor een klassieke franse keuken in een familiale sfeer”, aldus Nai. “En met een accent op gezonde en huisgemaakte gerechten.”

Daarna mocht vice-premier Kris Peeters Kaai 22 officieel openen.

“Het is mij een een zeer groot genoegen om hier kort het woord te voeren”, aldus Peeters. “Ik heb iets met Temse dat weet de burgemeester al een tijdje. En één van de hoogtepunten is de realisatie van de scheldebrug.

Wanneer men het geluk heeft aan een rivier te liggen dan zijn er twee dingen dat men moet doen: Ten eerste men moet een brug hebben. en jullie hebben niet één brug maar twee. Er zijn grote steden die aan de Schelde liggen die nooit een brug zullen hebben. Maar daar gaan we niet over uitweiden. Het tweede wat men moet hebben wanneer men aan een prachtige rivier zoals de Schelde ligt is dat men die rivier niet de rug toekeert. Maar daar alles aan doet om daar van te genieten. Er is een lange periode geweest dat men de Schelde de rug had toegekeerd. Met de komst va n de nieuwe brug en dan dit kaaiproject heeft de gemeente nu alles waar andere gemeenten of steden jaloers op zullen zijn. Twee bruggen en de rivier recht in het aangezicht. Patat !!! En daarbij wil ik iedereen die daartoe heeft bijgedragen feliciteren.

De nieuwe schelde brug daar heeft de overheid toch de financiering op zich nemen. Ik heb begrepen dat dankzij de familie’s achter Kaai-Invest de overheid daar niet al te veel geld heeft moeten insteken. Het is een prachtig initiatief, we hebben nog heel wat kaaien en wil Kaai-Invest aanmoedigen omdat te blijven doen. Zodoende dat wij, geen geld hebbende, dat kunnen besteden aan andere zaken. Dit jaar is in Temse zeer goed begonnen. Ik ga er van uit dat het zeer goed zal eindigen en dat tussen nu er het eind van het jaar heel lekker kan genoten worden an de prachtige Schelde en de praxhtige locatie en ik kan u verzekeren dat ik, vanuit het verre Antwerpen met de fiets of zonder de fiets, zeker eens naar hier kom om te genieten van wat hier gerealiseerd is.”

Meer foto’s, klik hier

Zaakvoerder van Kaai 22 Tony Nai samen met de investeerders van het kaaiproject de families Smet -Maes en Peeters-Bievre en federaal minister Kris Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *