“Gebouw met tien appartementen past niet in historische kern”

Tielrodenaren na Roomakker opnieuw in het verweer tegen bouwplannen
TEMSE / TIELRODE – Bewoners van de historische kern van Tielrode zijn niet te spreken over de plannen voor een nieuw appartementsgebouw aan de Antwerpsesteenweg. Volgens de bewoners vloekt het nieuwe gebouw met het dorpszicht. Ze verzamelden een pak bezwaarschriften.
Dit is de historische kern van Tielrode en dat uitzicht willen we behouden

“Dit is de historische kern van Tielrode en dat uitzicht willen we behouden”
Daan De Beleyr en Vanesse D’Hoey 

Nadat de Tielrodenaren vorig jaar ten strijde trokken tegen de geplande verkaveling aan het provinciaal domein Roomakker, gaan ze opnieuw in het verweer. Deze keer vormen de plannen voor een appartementsgebouw aan de Antwerpsesteenweg een doorn in het oog.

“Het gaat om een blok van tien appartementen, op een plaats waar nu een woning en een schuur staan”, vertellen buurtbewoners.

“Moderne doos”

“Volgens ons zijn de plannen in strijd met het ruimtelijk uitvoeringsplan op de as van de Antwerpsesteenweg met Gentstraat en Sint-Jozefstraat. Dit is de historische kern van Tielrode, waarbij een aantal gebouwen in de pijplijn zitten om beschermd te worden. Daarom is er een specifieke regeling waarbij de architectuur moet passen in de omgeving en de bestaande dakhoogte gerespecteerd moet worden. Maar we gingen de plannen inkijken en het gaat gewoon om een moderne doos met een zinken dak, die niet in het straatbeeld past en hoger komt dan de huidige dakhoogte”, aldus Daan De Beleyr en Vanesse D’Hoey.

“Het appartementsgebouw betekent meteen de komst van tien extra gezinnen, in een straat waar nu al gigantisch veel parkeerproblemen zijn. Het hele plaatje klopt niet”, menen de buren.

Het openbaar onderzoek liep tot gisteren en het aantal ingediende bezwaarschriften maakt duidelijk dat de buurt niet gelukkig is.

“We hadden niet bepaald een rustige kerst. We hoopten dat we misschien wel vijftig bezwaarschriften zouden halen, maar we hebben uiteindelijk 180 bezwaarschriften bezorgd aan de gemeente. Daar komen nog een aantal mails bij en een bezwaarschrift van de milieuwerkgroep Ons Streven. De bezwaarschriften komen bewust alleen maar van mensen die in de historische kern wonen en dus betrokken zijn”, voeren Daan De Beleyr en Vanesse D’Hoey aan.

Zij wijzen nog op een bijkomend aspect. “Er zijn plannen voor de heraanleg van onze straat. Daarbij is duidelijk gekozen voor behoud van de historische kern. Daar is dit gebouw moeilijk mee te verzoenen. Het grote aantal bezwaarschriften is een duidelijk signaal naar het schepencollege dat we dit niet willen.”

Grondig bestudeerd

Schepen van Ruimtelijke Ordening Eddie Van der Vieren (CD&V) bevestigt dat er bezwaarschriften binnenkwamen.

Die worden, aldus de bevoegde schepen, samen met de nodige adviezen grondig bestudeerd door de dienst Ruimtelijke Ordening, waarna het schepencollege van Temse een beslissing kan nemen over de aanvraag.

Bron: HN-GVA/ Guy Van Vliet

Daan De Beleyr en Vanesse D’Hoey verzamelden 180 bezwaarschriften tegen de komst van een appartementsgebouw langs de Antwerpsesteenweg, op een plaats waar nu een woning en een schuur staan. (FOTO: GVH)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *